Långfredagsprotest med traktorer

Landsbygdsdemonstration vid Mariebergs köpcentrum.
Textstorlek:

​Under långfredagen hölls, precis som förra året, stillsamma demonstrationer under parollen Landsbygdsupproret lite varstans i landet. Vid Mariebergs köpcentrum samlades några landsbygdsbor med traktorer, plakat och en grill.

Det var förra året man, via en Facebookgrupp tog initiativet till en demonstration för att uppmärksamma problemen för jordbruket, Svensk mjölkproduktion vargpolitk, nedlagd service och andra landsbygdsproblem. Gruppen Landsbygdsupproret startades också för att uppmärksamma ett annat landsbygdsuppror, Bondetåget, för 101 år sedan.

Årets demonstration vid Mariebergs köpcentrum blev dock betydligt mindre än fjolårets. Ett 30-tal landsbygdsbor, med fem traktorer dök upp. En av organisationerna som visade upp sig var förbundet Sveriges Småbrukare.

Eftersom man höll till mitt framför köpcentrets ingång väckte dock det hela visst intresse. Folk stannade faktiskt upp och pratade.

Landsbygdsupproret är en opolitisk grupp uppbyggd helt kring Facebookgruppen. Man vill värna Svensk livsmedelsproduktion och driver frågor som berör landsbygden på olika sätt, service, rovdjursjakt och liknande. En bidragande faktor till blygsamt intresse är nog att det råder en viss osäkerhet kring vem som egentligen ligger bakom arrangemanget. Förra året deltog både Landsbygdspartiet och LRF-ungdomen aktivt. Det var också Ervallabon och landsbygdspartisten Erika Sörengård som tog initiativet till demonstrationen förra året.

Henrik Östensson