Kälkbanorna ännu i minnen

Kön till kälkbanan var lång på 50-talet. I bakgrunden husen vid Lövstagatan. Foto: ERIK ARLEBO ÖREBRO STADSARKIV
Textstorlek:

Vad flera örebroare inte känner till av historien är att det förr fanns speciellt uppbyggda kälkbanor i våra parker. En av dem som väl minns en sådan i Tegnérlunden är Lennart Larsgärde.

Den lokala historien kan vara spännande. Rätt som det är dyker det upp företeelser från ingenstans. Kälkbanor i våra parker var ett okänt begrepp, åtminstone för undertecknad och förmodligen även för många andra.

Den första iakttagelsen gjordes på en amatörfilm, inspelad vid tiden 1964 – 65. Där åktes det kälke på en uppbyggd träbana i en park på Söder i Örebro. Av en slump dök fyra bilder från mitten av 50-talet upp, som visade en annan kälkbana, vid Tegnérlunden. De hade tagits av Örebrofotografen Erik Arlebo och finns i Stadsarkivets bilddatabas.

Lennart Larsgärde var en av alla barn som hade roliga vinterdagar i kälkbanan.

– Jag bodde på Markgatan i närheten och började första klass när Tegnérskolan var helt ny, 1950.

Man får ta det här med kälkbanor i ett historiskt perspektiv. På 1950-talet hade som regel inte barnfamiljerna bil för att kunna ta sig upp till Kilsbergen, Sälen och andra platser för att vintersporta. Då såg kommunen att här fanns ett speciellt behov för uppbyggnad av kälkbanor i parkerna.

Likadant med skridskobanor, där en sådan fanns i stort sett varenda park. Nya sparbeting gjorde att just sådana saker drogs in så småningom.

Lennart gick i småskolan i Tegnérlunden mellan 1950 och 1952. I tredje klass blev det Hjärstaskolan av någon anledning, istället för den närmare belägna Vasaskolan.

– Men efter skolan och på helgerna åkte vi i banan i Tegnérlunden.

Han vet dock inte om banan fanns uppbyggd på sommaren, eller om den plockades ner efter varje vinter, vilket i så fall måste ha varit ett stort extrajobb för kommunen.

Vi står på samma plats som banan var uppbyggd och Lennart förklarar varför just denna plats valdes av parkförvaltningen.

– Här under fanns ett skyddsrum och det var därför en förhöjning i parken på detta ställe. Då fick man en naturlig lutning på köpet.

Skyddsrummet är numera garage, förmodligen till parkförvaltningens fordon.

Varför tror du att de här kälkbanorna försvann?

– Förmodligen hände det en del incidenter. Man kunde få upp en riktig fart med kälkarna och sprang någon då ivägen kunde det sluta illa. Kälkarna kunde man ju styra, men med tefaten var det svårare att ta kurvan.

– Jag har för mig att det ibland fanns någon personal från parkförvaltningen med och övervakade så att allt gick lugnt tillväga.

GÖRAN LINDHÉ