Romska familjen får bo kvar

Professor Lennart Hardell hade lugnande besked att ge till Doris Taikumer beträffande strålningen.  Foto: GÖRAN LINDHÉ
Textstorlek:

Som Länsposten skrev om förra veckan hade en romsk familj på Gamla vägen i Örebro ett vräkningsbeslut över sig. Efter ett möte med Örebro kommun blev det hela uppskjutet till den 15 maj.

Det var alltså förra veckan som vi skrev om Doris Taikumer, hennes syster Diana och deras mor Maj-Lis, som hyr en liten stuga inklämd mellan två företag på Gamla vägen.

Familjen har bott där i snart 20 år, men för fyra år sedan började kommunen exploatera marken kring stugan och grusgropen. Man bestämde att här skulle enbart finnas företagsverksamhet och alltså inga bostäder.

Systrarna och mamman har däremot trivts väldigt bra och vill helst bo kvar, medan Anders Nyberg på kommunens exploateringsenhet hänvisat till en hovrättsdom från i höstas och alltså vill få bort familjen Taikumer.

I fredags hölls ett nytt möte i frågan och ett nytt kontrakt skrevs på. Förhandlingarna tog cirka en och en halv timme, och där framkom att familjen återigen ska titta på ett av kommunens tidigare förslag till nytt boende.

Där poängterade Doris att kommunen måste försöka bevara den röda stugan om inte det nya boendet skulle slå väl ut. Kommunen lovade att försöka och ska också be Kronofogdemyndigheten att avvakta till den 15 maj med vräkningsbeslutet.

Det boende som skulle bli aktuellt för den romska familjen ligger utefter Mosåsvägen, nära en kraftledning. Med tanke på kvinnornas redan sedan tidigare bristande hälsa finns en viss oro för strålning.

Länsposten är med då Lennart Hardell kontrollerade strålningen kring fastigheten på Mosåsvägen. Han är professor i onkologi och verksam vid USÖ. Han har aktivt bidragit till att det cancerframkallande växtbekämpningsmedlet Hormoslyr förbjöds och har för detta belönats med olika priser.

Professor Hardell har bland annat publicerat flera uppmärksammade studier om hälsorisker, främst hjärntumörer, associerade med mobiltelefonanvändning.

Doris far avled i en hjärntumör och därför finns en oro för hälsan vid eventuell inflyttning i den anvisade fastigheten.

Lennarts mätinstrument ger lugnande besked.
– Det visar ett värde på 0,04 mikrotesla, där gränsvärdet är 0,4. Det aktuella värdet ligger alltså bara på en tiondel av det farliga värdet.

Fastigheten ligger ett 50-tal meter från kraftledningen och Lennart mäter även mitt under denna. Också här är värdet utan risk för människor.

Då var ett orosmoln borta för Doris, medan hon oroar sig över vad trafikens avgaser kan ha för påverkan på kvinnornas dåliga lungor.

– Men jag tycker ändå vi kan få bo kvar vid Gamla vägen. Åtminstone tills de har byggt färdig med alla företag på bägge sidor av vägen. Det skulle betyda mycket för oss.

– Förresten, är inte människor mer värda än ett företag?

Kommer ni bra överens med grannföretagen?

– Jodå, det är ju bara roligt att sitta och titta när Ricoh ibland har sina poolpartyn på kvällarna, disko och även barnkalas. Så det är inga problem.

GÖRAN LINDHÉ