Svantiden närmar sig

Snart är det dags för svanarnas ankomst. Samtidigt börjar evenemangen ute vid Naturens Teater. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

ÖREBRO Våren är på gång, och ute vid fågelsjön Tysslingen ska snart svanarna rasta. Men det finns också mycket annat på vårprogrammet ute i Rånnesta.

Ett riktigt vårtecken nordväst om Örebro är när svanarna börjar anlända till ”svanrasten” i Rånnesta. Tidpunkten för detta är förstås lite beroende av väderleken, och nu när det är mildväder kanske det stundar en tidig ankomst till utfodringsplatsen.

Det är inte bara tusentals svanar som gör sitt besök. Även tusentals av människor brukar vallfärda ut till det vackra naturområdet för att se skådespelet.

Besökscentrumet Naturens Teater drivs som en ideell stiftelse som har till huvuduppgift att samla in medel till svanmatningen, men också till andra insatser inom naturvård. Bildandet skedde 2001 då Gunborg och Lennart Karlsson i Rånnesta donerade delar av sin egendom för att det skulle skapas ett besökscentrum för naturintresserade. I dag finns i stiftelsens anläggning kafé, bokhandel, konstgalleri, föreläsningssalong, grupprum och turistinformation.

Kaféet i Rånnesta öppnade i helgen, och enbart under mars månad bjuder besökscentrumet in till elva programpunkter. Svanguidningen under svanrasten är förstås till för att ge besökarna en bra information om fåglarnas stopp vid sjön innan de flyger vidare till sina häckningsplatser. Under mars kommer det även att ges tips om bra kikare för att studera fåglarna på närmre håll.

Den 16 mars ska Torbjörn Arvidsson visa bilder, och söndagen den 20 mars blir det svangudstjänst i Olas salong. Onsdagen 23 mars är rubriken ”I naturen”. Medverkande då är Mats Kälvemark och Bengt Uhnoo. Mars månads sista programinslag går av stapeln den 30:e då Annika Lindberg föreläser om yoga. Från svartkol till vita björnar låter ju som en spännande upplevelse. Om det berättar Mats Grimfoot den 6 april.

I anslutning till kaféet ligger byggnaden som bland annat inrymmer konsthallen, Galleri Svanen. Först ut bland konstnärerna är Erik Marcusson med vernissage den 27 februari. I april hänger Stefan Gustafsson sina populära akvareller och i maj visar Natalia Johansson olja, glas och keramik. Inne i serveringen kommer Sami Rahkonens naturfoton att visas under hela mars månad. Dessutom har medlemmarna i Fotoklubben Focus fotoutställning under hela säsongen i Rosenbergrummet.

Mycket av det som händer under Rånnestasäsongen är baserat på olika temadagar med musik och bildföreläsningar. Traditionella inslag som lockar stor publik är Trasmattans dag och Tysslingedagen. Vill man veta mer om vad som händer under vårmånaderna kan man klicka in sig på www.tysslingen.nu.