Vindkraftprojekt går in i slutfasen

Den stora kranen som ska lyfta vindkraftverken på plats.
Textstorlek:

Det är Eolus vind som bygger tre stora vindkraftverk på höjder öster om Pålsboda, men söder om Sköllersta. En en över 100 meter hög lyftkran sticker redan upp över landskapet, man har börjat lyfta delar till tornen på plats.

Vindkraftverken beräknas bli klara i mitten av mars. Då ska bolaget Kumbro som ägs av Örebro kommun och Kumla kommun ta över ägandet. Detta trots att vindkraftverken alltså står i Hallsbergs kommun. Kumbro har nyligen också färdigställt tre liknande vindkraftverk nära Mariebergs köpcentrum.

Färdiga kommer vindkraftverken att bli cirka 155 meter höga. Eftersom de står högt upp i landskapet kommer det troligtvis att synas på långt avstånd.
– Det kommer att bli en hel del trafik in i området under byggtiden. Det är mycket delar och utrustning som ska på plats. Grusvägen genom området kommer tillfälligt att stängas av, berättar Fredrik Söderholm, Vestas, säkerhetsansarig på bygget. Det är danska Vestas som levererar och monterar kraftverken
De mest spektakulära transporterna är de mer än 50 meter långa vingarna som kommer att komma på E-20 från söder för att sedan ledas in på riksväg 52 via avfarten i Byrsta, via Kävesta ut på riksväg 51 och igenom Pålsboda, där man åker ut på mindre vägar. Dessa transporter sker under vecka sex och sju.
– Hur lång tid det tar att lyfta delrna på plats beror på vädret. Kranen kommer ju att jobba på över 100 meters höjd. Så får det inte blåsa för mycket, säger Fredrik Söderholm.