Soppluncher med samvaro

Textstorlek:

TIVED Doften av både fisk och saffran möter gästerna i redan i förstugan. Soppluncherna är populära på orten, och har blivit ett tillfälle att träffas under gemytliga former.

Sista torsdagen i alla månader, förutom juni, juli och december, kokas det soppa i församlingshemmets kök. Soppluncher har på de mindre orterna blivit till ett trivsamt avbrott i vardagen. Att för en liten penning kunna åka in till byn och sätta sig vid dukat bord för att inta en lunch tillsammans med andra upplevs positivt.

I köket hade köksmästaren Holger Larsson fullt upp med att laga till dagens soppa.

– Det blir fisksoppa på både lax och torsk, förkunnade Holger medan han kryddade och hällde i mer grönsaker.

I Tived har man hunnit hålla soppluncher några terminer nu, och varje av dem har sitt eget tema. Exempelvis hantverkare, musiker och presentation av anställda har varit några av dessa. Lite av att lära känna det lokala på ett nytt sätt.

Vårens termin går under rubriken, ”Mat och miljö” med olika program till sopptallriken. Under årets första lunch medverkade Angela Eriksson, miljöstrateg på Sydnärkes miljöförvaltning. Angela har ett förflutet i Tived, så många av gästerna var kända ansikten för henne.

– Jag är uppvuxen här och har bott i Stensjötorp och gått i Tiveds skola upp till sexan, förklarade hon.

Angela gav en kort presentation om kommunens miljöarbete med dess miljödiplomering, de miljömål kommunen jobbar mot och den miljöpolicy som antagits. Frågestunden som följde innehöll såväl oro för vatten, luft och jord som påverkas både lokalt och globalt.

Lunchens meny verkade falla matgästerna i smaken, men så var det också en smaklig fisksoppa som erbjöds. Följd av saffranskaka, sylt och grädde som dessert.

Till nästa tillfälle, torsdagen den 25 februari har Tivedsborna Martha Thernsjö och Anders Tivell bjudits in.Både som gästkockar och föreläsare i ämnet ”Att leva av vad jorden ger”. En liten gissning är att det då kommer att handla en del om ekologiska varianter.