Scrolla ner, blockera, låt bli att läsa…

Textstorlek:

Sedan förra krönikan har jag varit inblandad i några ganska heta diskussioner på Facebook. ”Sociala medier” kallas det på nyheterna när man talar om aktiviteter som har med Internet att göra. Det finns förstås olika forum för olika åldrar, men de flesta tänker och menar nog Facebook. Där finns egentligen allt, samt länkar till det som eventuellt inte finns. Man hittar sina gamla kompisar från åttiotalet som är spridda över världen. Man hittar likasinnade.

Är man intresserad av att samla ficklampor, fotografera gamla utedass eller är på jakt efter den ovanligaste korsetten från 1890 kan man ge sig sjutton på att man hittar någon som håller på med samma sak eller den som vill sälja just den unika sak man letar efter.

På senare tid, och då menar jag det sista halvåret, har jag tyckt mig märka hårdare tongångar och mer öppen rasism än tidigare. Det är väl inte konstigt eftersom vi haft en flyktingström till Sverige som vi inte sett maken till sedan andra världskriget. Tyvärr märker man nu hur pass många ogina, öppet rasistiska personer det finns. Det är lite läskigt. Jag har förståelse för människor som är oroliga för ökad kriminalitet. Det är jag också.

Jag har något svårare att förstå att allt elände som eventuellt finns i landet kan skyllas på flyktingarna. Mormor på äldreboendet hade faktiskt inte fått bättre mat idag om vi inte tagit emot några flyktingar. Jag har inte fått det sämre ställt sedan flyktingarna från Syrien började komma. Jag läser fortfarande i tidningen om att Sveriges ekonomi är bland den starkaste i Europa och att medelinkomsten i Sverige för en familj där två jobbar fortfarande är över 50 000 kronor i månaden.

På nätet florerar mycket som inte är sant och det måste man själv kolla upp. Om man då tar en diskussion med de som länkar vidare sånt som inte är sant eller bara i största allmänhet börjar diskutera med folk som beter sig otrevligt eller elakt får man ofta höra argumenten från rubriken. ”Scrolla ner om du inte vill läsa! Blockera mig! Låt bli att läsa!”

Till er som gillar de argumenten: Naturligtvis vill jag läsa vad folk skriver på Facebook. Det är ju därför jag är med. Jag blockerar inte folk. Jag ser inte vitsen med att bara prata med folk som tycker exakt likadant som jag och jag tror att kanske, kanske, min åsikt kan någon dag få någon att ändra sig, eftersom jag själv lär mig saker av andra varje dag.

Men om jag ser rena felaktigheter, eller om jag tycker helt annorlunda än det som sägs tänker jag hävda min åsikt. Om du kallar ett flyktingboende för apbur så kommer jag att säga exakt vad jag tycker att du är för liten lort.

Titti Hansson