Miljöpartiets verklighetskrock

Textstorlek:

Det har inte gått så bra för Miljöpartiet sedan partiet fick regeringsansvar. Partiet fick över 15 procent i valet till Europaparlamentet i maj 2014. Det var samma år som det var riksdagsval i Sverige. Vid riksdagsvalet senare på året hade de 15 procenten mer än halverats. Nu närmar sig Miljöpartiet fyraprocentspärren.

Det är väl närmast att betrakta som en katastrof och den insikten har till sist nått även partiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin. För en tid sedan gjorde de en syndabekännelse i en debattartikel i Dagens Nyheter. Deras syndabekännelses huvudpunkt var, att de före valet gick ut hårt och förenklat. De hade inte prioriterat sina löften utan förklarat att om man sitter i en regering, så kan man över en natt klara allt. De två språkrören har uppenbarligen räknat med, att om de nu bara går ut och erkänner att de handlat helt fel så skall väljarna förlåta dem.

Det är ett märkligt sätt att tänka, men det kan förklaras med den välvilja, som partiet alltid mött i media. Enligt undersökningar röstar majoriteten av journalisterna på Miljöpartiet. Att ett parti går ut och berättar att deras löften i valrörelsen var helt fel ökar inte trovärdigheten för partiet nu och i framtiden. Det vi sade i valrörelsen var helt fel, men nu skall ni tro på oss. Just det att de båda språkrören nu säger att de var dåliga på att prioritera är det väsentliga. Politik är att prioritera, det vill säga att ett parti måste säga att det och det vill vi göra, men till mycket annat måste vi säga att det kan vi inte göra. Det är skillnad på partier. Populistpartier lovar allt, men slipper ofta att stå för sin politik, eftersom de inte når regeringsmakten. Vi har varit verklighetsfrånvända, men nu skall vi ta ansvar.

Det är inte lätt att gå ifrån att vara ett ansvarslöst parti till att ta ansvar. Alexander Tsipras, ledare för vänsterpartiet Syriza, lovade väljarna att säga nej till alla besparingar, som EU krävde för att fortsätta att ge lån det konkursmässiga Grekland, som levt ansvarslöst över sina tillgångar i åratal. Tsipras lovade att med honom som ledare skulle man få fortsätta med det. Det blev tvärstopp. Det skulle inte bli några nya lån om Grekland inte genomförde ekonomiska reformer. Tsipras fick krypa till korset och han fick genomdriva hårdare besparingar än vad den tidigare högerregeringen hade bestämt. Tsipras vann en stor seger i parlamentsvalet, men nu för han en politik som går på tvärs mot var partiet lovat i opposition.

I Stockholm lovade Miljöpartiet att Bromma flygplats skulle läggas ned. Då skulle det på flygfältet kunna byggas 50 000 bostäder och ges plats för otaliga företag. Mot den bakgrunden kunde Miljöpartiet säga nej till byggande på en mängd andra platser. Nu lägger inte den nya regeringen ner Bromma och då ställs Miljöpartiet inför verkligheten. Nu måste det byggas på platser där partiet sagt nej. Vi har varit verklighetsfrånvända borde också miljöpartiet i Stockholm säga, men så långt har de inte kommit, när det gäller att bekänna sina synder. Verkligheten kräver alltid ansvar. Det är en sanning som inte går att komma undan.

Gerhard Olsson