Hennes design får mer plats

Pernilla Eriksson visar här upp den egendesignade Lindesbergsbrickan. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

LINDESBERG I samband med Vinterspår i Lindesberg för några veckor sedan öppnade företaget Pernilla Eriksson design i ny lokal. Pernilla är Lindesbergstjejen som åkte ut i vida Sverige för att senare återkomma till hemstaden.

Nu finns hon på Kungsgatan 42, mitt emot Kungsgården och yrket är inredningskonsult och grafisk formgivare.

Var fanns du förut?

– Tidigare hade jag haft mina lokaler på Kungsgatan 35, men här finns det mer ändamålsenliga utrymmen.

Här har hon både kök och en ateljé där hon arbetar fram nya mönster. I butiken säljer Pernilla både kuddar, tyger och presentartiklar med sina egendesignade mönster på.

– Dessutom syns butiken bättre utifrån gatan på det här nya stället. Det låg lite gömt förut.

Hennes mor hjälper till så ofta hon kan, både som expedit och med att sy olika produkter av tygerna som necessärer, kuddar och annat.

Pernilla är Lindesbergstjej från början, men åkte sedan ut i världen. År 1993 styrdes kosan till Stockholm, där hon bodde under tio år och arbetade som dekoratör på en reklambyrå och bland annat som marknadsassistent.

– Jag flyttade sedan till Göteborg och läste kurser i konst och inredning samt jobbade på en eventbyrå. Därefter flyttade jag till Växjö och där jag kom in på Inredning & designlinjen på Växjö Universitet.

– Efter examen 2006 började jag jobba med Ikeakatalogen som inredare. Under tiden jag var anställd på Ikea startade jag firman och jobbade mycket med homestyling åt ett par mäklare i Växjö.

Som inredningskonsult arbetar Pernilla både mot privata kunder och företag. Det kan vara allt från att bolla idéer till kompletta inredningsförslag. Att jobba med färg och form och skapande har varit en röd tråd genom åren.

– Jag flyttade hem till Lindesberg igen i slutet av 2007 då ett längre projekt på Ikea dök upp och jag bestämde mig för att frilansa som inredare på heltid och har gjort så sedan dess. Jag har fortsatt att jobba en del för Ikea, även nu sedan jag flyttat hem. De mönster som vi gör tillsammans med kunder utgör ofta en del av den grafiska profilen. Men det kan även vara mönster som görs till unika produkter, som används som presenter till företagens personal och kunder.

Ett specialdesignat brickbord hör till de varor som exponeras i affären. En annan present som vem som helst kan köpa är den så kallade Lindesbergsbrickan. En färggrann skapelse i tunn björkfanér, designad av Pernilla, och tillverkad på Öland.

– Den lanserade jag på Bomässan 2013 här i Lindesberg och har varit med flera gånger. Jag har dessutom medverkat vid andra mässor runt om i landet, som till exempel Formex i Stockholm.

Hon visar även andra presentartiklar som är gjorda i olika delar av Sverige, där tygerna är upptryckta i Borås. På väggen hänger Pernillas tavelmotiv med en speciell trollskog.

När vi står i butiken kommer Airie Tervaniemi in och ger Pernilla en kram och önskar henne lycka till i den nya lokalen. Airie arbetar på det intilliggande biblioteket och berättar att Pernilla har varit där och utfört fina arbeten.

Andra lokala företag kan nämnas som Café Oscar och Stadshotellet i Lindesberg, samt Bandstål AB i Kopparberg. Pernilla hoppas göra sig ett namn i designkretsar och hennes tjänster nås förstås även via internet.

– Jag har alltid tyckt om inredning och att skapa mönster och det känns väldigt roligt att kunna arbeta med det, avslutar Pernilla.