Gemenskap som står sig

Textstorlek:

LAXÅ Bingo, solrummet, gymnastik, underhållning och öppet hus. Det är lite av allt som anordnas på Träffpunkt 14.

Det andas familjekänsla när man slår sig ner i lokalen där Träffpunkt 14 har sin bas. Förra året firade man 25-årsjubileum med verksamheten som vänder sig till daglediga. Det finns varken krav på medlemskap eller åldersgräns, så det är bara att kliva på och känna sig som en del i gemenskapen.

”Ingen människa mår väl av ensamhet, alla har behov av att träffa andra”, var en av grundtankarna till att starta upp det som blev Träffpunkt 14.

På den vägen är det, och i dag är det Laxå kommun och hyresgästföreningen som i samverkan står bakom verksamheten för social samvaro och gemenskap. Under åren har utvecklingen hela tiden gått framåt, vilket bland annat innebär att det finns programpunkter för veckans alla vardagar. Och att det är en populär arbetsplats för de båda ledarna råder inget tvivel om. Ingela Pihlström har jobbat där i 19 år och Marie Tilly kan blicka tillbaka på 22 minnesrika och roliga år.

– Det här är ju min familj, och vi ska inte splittras, utbrister Marie och hoppas på många fler år i verksamheten.

Ingela erinrar sig att hon en gång tänkte: vad ska jag ha semester för.

– Det har inte varit tråkigt en enda dag på 19 år. Man får så mycket igen i det här jobbet, påpekar hon.

De båda planerar tillsammans, och fyller veckans dagar i programbladet med blandade aktiviteter. Bingo, solrummet och gymnastik är i nuläget återkommande vecka för vecka. Däremellan bjuds det in till underhållning av olika slag, frågesporter, sällskapsspel och mycket annat som lockar besökare. En del utflykter blir det också, liksom cirkelverksamhet och studiebesök.

Riktigt populärt är förstås även de mer traditionsbaserade aktiviteterna. Ingen vill gärna missa julgransplundringen, påskbordet, sillunchen, kräftskivan eller julbordet.

En liten nyhet är att man förlagt gymnastiken till servicehuset Björkhagen.

– Vi startade där för två år sedan för att sprida glädje på fler platser.

– En del av de våra orkar inte komma till lokalen, så då kommer vi till dem istället, förklarar Marie.

När Länsposten hälsar på i lokalen på von Boijgatan 14 är det trubaduren Kjell Ståhl som bjudits in. Då blir det nästan klackarna i taket, och allsången skallar mellan väggarna när Kjell drar igång sitt program.

Det sjungs Creedencelåtar, Gärdestad, Uggla, Meduza och mycket mer, men där kanske Pärleporten var den som fick de samlade att utgöra en röststark kör. Runo Bjurström är en av de daglediga som ofta finns på plats:

– Det är så fin gemenskap, och man är alltid välkommen. Det är ett härligt gäng, säger han.

Ingrid Andersson tog Träffpunkt 14 och deras verksamhet till sitt hjärta för cirka tolv år sedan.

– Vi är som en stor familj. De ordnar så mycket bra här med julbord och påskbord bland annat. Det är enkelt, men så betydelsefullt att få komma hit och slippa sitta ensam hemma och äta, understryker hon.

Ingela och Marie understryker att det alltid finns plats för fler att komma för att vara med i gemenskapen och få stimulans med närheten till andra människor.