Församlingar skapar kontakt

Textstorlek:

VRETSTORP Församlingarna samarbetar för att ge stöd till de asylboende. Nu har det även anställts en projektledare för flyktingprojektet.

Lisa O’Leary har helt nyligen anställts av Svenska kyrkan som projektledare för att samordna och utveckla församlingarnas arbete med integrationen på orten.

– Jag har rivstartat med att läsa på, gå på föredrag, lära känna människor, och samtidigt klura på olika idéer, berättar Lisa.

Det var i samband med att Migrationsverket började hyra lägenheter i Vretstorp för asylsökande som samarbetet mellan församlingarna startade.

– Här hade ju aldrig funnits en flyktingförläggning så det blev något helt nytt, säger Ulrika Fridborg Doyle, pastor i Kristallkyrkan.

Viby församling tog kontakt med Vretstorps frikyrkoförsamling med frågan om att arbeta tillsammans.

– Det gällde att hjälpa de boende att komma tillrätta i samhället och att aktivera dem, förklarar Ulrika.

Kristallkyrkan ligger centralt i tätorten och blev till en samlingsplats där man nu sedan fyra år tillbaka håller dörrarna öppna varje onsdag kväll. Det är engagerande träffar där besökarna tar tillfället i akt att få hjälp och råd med allehanda ting. Det kan handla om att få brev från myndigheter översatta och tolkade eller att få hjälp med att fylla i formulär. Men också att bara få ett språkutbyte för att lära sig mer av det svenska språket.

Församlingsmedlemmar ställer upp som volontärer. Barbro Gunnarsson är före detta lärare och hon tar bland annat på sig uppgiften att hjälpa de asylsökandes barn med läxorna.

– Jag är här och representerar mig själv, som en medmänniska, säger hon.

Vid sin sida har hon Ana och Isaac med ursprung från Nigeria. Barnen går i skolan och Barbro ställer upp och hjälper dem med hemuppgifterna.

– Jag tycker det är roligt att gå i skolan, och nu går jag på simskola också, berättar Ana med äkta stolthet.

Vid ett annat bord sitter Mehayi som nu har fått uppehållstillstånd, och som valt att bo kvar i Vretstorp. Han besöker Kristallkyrkan både onsdagar och söndagar.

– Tack vare verksamheten i kyrkan känner jag många här nu. Det ger mig möjlighet att träna på svenska språket, förklarar han.

Församlingarna tar även hjälp av studieförbundet Bilda när det exempelvis gäller anskaffande av material. En annan aktivitet som blivit omtyckt är att anordna fester där man lagar mat tillsammans. Då givetvis med aptitretande smaker från olika länders matkulturer.

Att man nu har hållit på i så lång tid som fyra år är väl ett bevis på att integrationsarbetet på mindre orter fungerar väl tack vare engagerade medmänniskor.

– Det har lämnats mycket till civilsamhället att klara av, annars skulle det inte finnas något här på orten, konstaterar Ulrika Fridborg Doyle.

För projektledaren Lisa O’Leary har arbetet just startat och hon ser möjligheter att utveckla med fler aktiviteter och nya mötesplatser i närområdet. Folkets hus i Östansjö är en sådan plats, och det finns även idrottsanläggningar som skulle kunna vara aktuella för sportsliga aktiviteter.

– Jag ska försöka öppna upp för ett samarbete med Sisu för att kunna skapa idrottsutbyte, kanske med prova på aktiviteter för barn och ungdomar.

Lisa funderar även kring olika hobbysysselsättningar som en väg att kunna samlas och komma in i umgänget. En annan förhoppning är att kanske via polisen få tillgång till inlämnade cyklar, och då kunna öppna en cykelverkstad för dem som gillar att meka.

– Det här blir hur kul som helst, och hur viktigt som helst. Jag är så tacksam och ödmjuk över att få ha den här rollen, säger Lisa O’Leary.