Dags för solodebut på skiva

Sången och musiken betyder mycket för Gunnel Sjöberg. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

ÖREBRO Möt Gunnel Sjöberg, en kvinna som brinner för sången och den kyrkliga musiken och så har gjort sedan barndomen. Tillsammans med maken Fred har hon präglat Örebros kyrkliga sångarliv under många år.

Gunnel Sjöberg är ett känt namn i både Örebro och Sverige när det gäller sång och musik. Men hon har tillsammans med maken Fred också besökt många platser runt om i världen för att sjunga och delta i stora sångevenemang.

Låt oss börja i Jönköping där Gunnel föddes för precis 60 år sedan. Hon växte upp tillsammans med två äldre systrar. Som barn var drömyrket att jobba inom vården, bli läkare eller operationssköterska. Hon ville hjälpa andra människor.

I barndomshemmet förekom mycket sång och musik, eftersom båda föräldrarna var aktiva inom musiklivet på olika sätt. Redan i femårsåldern började Gunnel sjunga i Immanuelskyrkans barnkör i Jönköping där även systrarna sjöng.

Gunnel tog också pianolektioner i tidig ålder. Hon kom mer och mer in i kyrkans verksamhet och flyttade sedan upp i ungdomskören.

– Det var en rolig tid. Vi hade Olle Widestrand som ledare och fick göra många inspirerande resor. Framför allt till kyrkor i södra och mellersta Sverige, minns Gunnel.

Ett starkt minne som Gunnel har från ungdomskören var den dag det kom in en kille från Husqvarnatrakten. Killen hette Fred och blev ny tenor i kören.

– Vi var ofta ute på turné med kören och hade väldigt roligt, alla umgicks, men Fred hade spanat in mig och på en av resorna fann vi varandra. Jag var då bara 16 år och Fred tre år äldre. Den kärleken som började spira då håller fortfarande i sig.

Efter grundskola och gymnasium i Jönköping fortsatte studierna inom sångens och musikens värld. Gunnel började ta sånglektioner för sångpedagogen Elsa Löv Sundahl Hult.

– Den utbildningen var helt otrolig, vi fick inte bara sjunga, utan fick lära oss att arbeta med hela kroppen, både vad gällde andning och allt inom sångteknik. Här gick Gunnel i cirka fyra år.

Fred sökte till Kävesta folkhögskolas musiklinje och några år senare sökte även Gunnel dit. Därefter blev det Örebro Musikpedagogiska Institut, nuvarande Musikhögskolan i Örebro, där hon avlade sång- och pianopedagogexamen. Sånglärare var Solvieg Ågren och piano studerade hon för Albena Zaharieva.

– Jag har också utbildat mig till körpedagog på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Under Stockholmsperioden sjöng jag även i Sveriges Radios Kammarkör under ledning av Eric Ericson och Adolf Fredriks Bachkör som Örebrobördige Anders Öhrwall ledde, fortsätter Gunnel, vars sångarminnen aldrig verkar sina.

Det har blivit många framträdanden för Gunnel, både i körer och parallella solouppdrag. Hon har varit med vid framföranden av stora verk både i Sverige och utomlands.

När Gunnel kom till Örebro efter Stockholmstiden arbetade hon som sångpedagog på Örebro Musikskola, det som idag heter Kulturskolan.

Hon sjunger bland annat Örebro Kammarkör sedan många år, i O, Helga Nattkören.

Både Gunnel och Fred är församlingsmusiker i Betelförsamlingen i Örebro där de bland annat leder Equmeniakören. På Kulturskolan träffar Gunnel många ungdomar som hon hjälper med självkänsla och att känna sig trygga i sig själva. Hon hjälper dem till att våga tro på sig själva.

Gunnel och Fred gifte sig 1979 i Immanuelskyrkan i Jönköping och Freds far Nils Sjöberg vigde dem. De har nu tre vuxna barn och den 7 juli förra året, föddes två barnbarn på samma dag. Nu stundar en högtidsdag för Gunnel själv, som fyller 60.

– En dröm jag har haft är att få sjunga och spela in en CD-skiva själv. Vi har gett ut skivor förut, men inte jag ensam, säger Gunnel, som avslöjar att den drömmen nu går i uppfyllelse.

Hon är på gång med inspelningen. Skivan kommer att släppas lördagen den 20 februari då Gunnel Sjöberg med vänner ger en releasekonsert.

FAKTA Gunnel Sjöberg
Bostadsort: Örebro
Yrke: Sångpedagog, musikledare och sångerska.
Familj: Maken Fred, barnen Kristoffer med hustrun Frida, sonen Nils, Emelie med maken Jimmie, dottern Sophie, Jonathan med flickvännen Elin.
Favoritmat: Fisk och skaldjur i olika valörer.
Drömresemål: Sommarhuset i Lerhamn eller New York.
Husdjur: Två katter.
Fritidsintressen: Skidor,löpning, resa, vara med familjen, laga mat och ta det lugnt.