”Utvisning torde vara ett bra straff”

Textstorlek:

Det har varit svårt, nästan omöjligt, att undgå senaste veckornas rabalder om tafsande pojkar/män. Många skyller på den stora anstormningen av flyktingar, kanske särskilt de ensamkommande flyktingbarnen, som oftast inte är barn utan hormonstinna tonåringar. Andra skyndar sig att förklara att det inte är ett problem som bara har dykt upp utan funnits alltid, och tafsande män har inte alltid svart hår och mörk hudfärg.

Båda sidor har rätt enligt mig. Det är ett problem som alltid funnits, men riskerar att öka när det kommer många till Sverige som har en helt annan uppfattning om hur kvinnor ska vara klädda och bete sig. Något trött kan man bli när man tänker på att många verkar bli tagna på sängen av att det dyker upp. Det finns i mitt huvud en hel del saker att göra och som borde göras och planeras innan man tar emot många flyktingar från olika länder och kulturer.

För det första, placera inte uppemot hundra ensamkommande flyktingar av manligt kön på samma ställe. Det är att likställa med att placera hundra skolbarn vilka som helst på samma ställe utan tillräckligt med personal eller planering. Småskalighetsprincipen blir ännu viktigare här än annars. Särskilt om boendet ligger lantligt utan skolgång och aktiviteter som är ledd av personal.

För det andra, naturligtvis måste en rejäl introduktion av svenska lagar och regler läras ut på alla språk. Sverige är bäst i världen på massiva informationsinsatser. På 1960-talet kunde vi till världens häpnad byta från vänster- till högertrafik utan nästan några olycksfall alls. Och vem minns inte rekommendationen att äta sex till åtta brödskivor om dagen, kostcirkelns uppbyggnad och vikten av att ha reflex och hjälm när det är mörkt som några exempel.

För det tredje (som hänger ihop med ”för det andra”) måste polis och rättssystem också vara beredda. Stränga straff måste kunna delas ut. Det låter kanske hårt, men varför har vi i Sverige det lägsta antalet dödsfall i trafiken i världen? Jo, därför att om du blir av med körkortet eller hamnar i fängelse om du dricker alkohol så passar man sig för att göra just detta. Att vi är tvungna att besikta bilen varje år och får dryga böter om vi kör utan försäkring gör sitt till. Jag har till exempel fått tretusen kronor i böter för fortkörning men är ändå glad över att jag fick behålla kortet. Visst aktar jag mig för att köra för fort igen. Det kan inte fortsätta så att ett gäng killar kan trakassera och till och med våldta en tjej men ingen åker dit för att alla lämnar olika vittnesuppgifter om vem som faktiskt gjorde vad, trots att alla var med. Utvisning torde vara ett bra straff. Har man tagit sig ända hit i, och från, krig och umbäranden föreställer jag mig att man är försiktig med att bryta Sveriges lagar om man vet att utvisning blir straffet.

Titti Hansson