Två musikaliska glädjespridare

Magnus och Henrik Rongedal signerar skivor. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

LILLKYRKA Var än tvillingbröderna Rongedal, Magnus och Henrik drar fram sprider de glädje omkring sig. De sjunger på äldreboenden, håller konserter och ger ut skivor. Nyligen underhöll de i Glanshammarstrakten.

Vi träffade tvillingarna vid en konsert i Lillkyrka kyrka med en stor sammansatt kör. Anledningen till konserten var att bröderna Magnus och Henrik Rongedal är på besök i Glanshammarstrakten. Innan konserten börjar dyker bröderna upp som ”gubben i lådan” på äldreboendet Hagagården i Glanshammar där de underhöll de boende.

Vi fick en liten pratstund före konserten i Lillkyrka.

Har ni varit här tidigare?

– Nej, men vi har ofta passerat förbi här och sett skylten Glanshammar, när vi varit på väg från Stockholm till Värmland. Vi har tänkt att här måste vi stanna till och sjunga någon gång, säger Henrik. Nu blev det äntligen av.

Om de är enäggstvillingar vet de inte.

–Vid förlossningen tog pappa som är läkare hand om moderkakan och sprutade in mjölk från ena sidan, för att se om mjölken spred sig eller stoppades av någon vägg. Det var en mycket osäker test, så vi vet inte, säger Henrik.

Vad de vet är att det är 13 minuters åldersskillnad mellan dem. De föddes och har växt upp i Värmland. I Molkom närmare bestämt. I det Rongedalska hemmet förekom mycket sång, både far och mor sjöng, men hade även andra yrken.

De två bröderna spelade tidigt instrument. Redan som små började de sjunga i kör tillsammans med övriga familjen. Julen var den stora sånghelgen. Vad de skulle arbeta med som vuxna var väl lite tveksamt, men sången smög sig på allt mer och blev allt viktigare.

Det blev också som sångare de skapade sig en karriär. De var ute och turnerade med sånggrupper, men det var efter tv-programmet ”Så ska det låta” 2007 som det stora genombrottet kom. Många frågade efter bröderna Rongedal, därav namnet.

De har under årens gång gett ut skivor. De två första var popskivor som kom ut 2008 och 2010. Tre år senare 2013 gav de ut en julskiva.

Magnus och Henrik umgås med varandra på vardagarna då de sitter i studion och skriver låtar, planerar konserter och fyller tiden mellan 08–17 med hjärnverksamhet. När sedan helgen kommer bär det av på olika uppdrag som konserten i Lillkyrka, eller annat.

Ofta när de är ute på turné har de sitt band med sig, vilket de tycker känns mycket tryggt. Bandet och bröderna kallar sig då Rongedals. Bandets medlemmar har varierat lite under årens lopp. Det händer ibland att de sjunger till annan orkester, men bäst är det med de egna musikerna.

I brödernas ungdom, i Molkom, hade de ett band tillsammans med en annan välkänd musiker, David Shutrick. Bandet hette Priapisterna. Bröderna menar att det var Molkoms första popband.

Hur ser våren ut?

– I vår bransch är det snabba puckar som gäller. Vi vet inte så mycket i förväg, men efter vår medverkan i tv-programmet från Skansen på nyårsafton kommer vi att ta det lugnt i januari. Ha det skönt och återhämta oss, säger Henrik och Magnus nickar instämmande.