Kronbloms svärmor flyttar

Glada miner när Sveriges mest berömda svärmor bars in till Parkhallen. På bilden Erik Åkerberg med dotter Ella, Benny Frengen och Gunnar Persson.
Textstorlek:

Det har skrivits seriehistoria. Kronbloms svärmor flyttar ut från Kronbloms kök. Istället flyttar hon in en dagligvarubutik.
– Skönt för Kronblom, säger figurernas upphovsman, Gunnar Persson.

Skäggstrån på hakan, rejält tilltagen kjol och barsk min. Visst känner man igen Kronbloms svärmor när hon bärs in av handlare Benny Frengen till butiken.
Kronbloms älskade (!?) svärmor har fått maka på sig i Wadköping och får istället ett fortsatt liv intill en charkdisk.
Förklaringen är att det lilla Kronblommuseet i Wadköping har blivit ännu mindre. Och i det nya utrymmet finns det helt enkelt inte plats för svärmor.
– Men Kronblomn är nog nöjd med det, säger Gunnar Persson, seriefigurens tecknare.
– Malin och Kronblom betalades av museet, men svärmor betalade jag själv 20000 för en gång för att tillverka. Så det vore ju skam om hon bara försvann i intet. Men desto roligare att hon får chans till nytt liv i en matbutik. Och där kommer hon nog att trivas, bland all mat vid delikatessdisken.
Benny Frengen äger butiken tillsammans med Erik Åkerberg. Och Frengen är nöjd. Han har ju redan Kronblom står som jättestaty utanför butiken, sedan han flyttats dit från forna Eyravallen.
– Snart har jag väl hela familjen här, säger han och skrattar.
– Man ska ju ha originalet, inte kopior. Och nu har jag svärmor i original. Och med tanke på att det är kvinnorna som bestämmer mycket i min butik, så blir svärmor perfekt här.
Handlare Frengen har planer för svärmor. Hon kanske kommer att figurera i ”veckans svärmorsrecept” eller ”svärmors travtips” i spelhörnan. Kronblomdagar då och då är en annan idé.
– Det vore kul att ha en Vinöfiskare här som säljer abborre, Peter Flack eller Peter Kjellström underhåller, utklädda till Kronblom… Idéer saknas inte.
Gunnar Persson, som ju även ritar Länspostens korsord, är nybliven änkeman och nu flyttar han till Järnvägsgatan i Örebro, från Adolfsberg. Säljer huset och ateljén.
– Det blir mindre yta, och jag får väl sitta vid köksbordet och rita, till att börja med. Känner att det är dags att trappa ner lite på takten. Men jag kommer att fotsätta rita Kronblom så länge jag orkar. Svärmor också för den delen.