Ideellt hjälparbete ger miljoner

Sängaffär på gång. Anders Tenor slår till på en begagnad bäddsoffa, som volontären Stig-Åke Öhman just ska skriva ut ett kvitto på. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

ÖREBRO/LÄNET Erikshjälpen firar som bäst fem år i Örebro. Idag är nästan 100 volontärer engagerade. ”Vi växer hela tiden och samlar in ungefär sex miljoner kronor om året”, säger butikschef Pija Carlsson.

Det är lördag och trångt. Väldigt trångt. Både på parkeringen och inne i Erikshjälpens lokaler på industriområdet Bistas utkant. Nyligen lades nästan 400 kvadrat till säljytan som nu är uppe i mer än 13 000 kvadratmeter.

– Det har varit en fantastisk respons sedan vi utökade, säger en hårt arbetande butikschef, som vi passar på att intervjua samtidigt som hon rycker in och för glatta livet för att bre smörgåsar till det populära kaféet.

Många passar på att ta en smörgås med kaffe när man handlar i butiken

– Vi växer hela tiden och befinner oss i mittsegmentet bland landets Eriks-butiker. De största finns i storstäderna och Jönköping.

Erikshjälpen har sina rötter i Farbror Eriks barnhjälp som drogs igång av då blott 17-årige Erik Nilsson, född 1929 med blödarsjuka. Men istället för att tycka synd om sig själv så började han sända hälsningar och presenter till sjuka barn över hela landet.

Farbror Erik, som han kallades, dog bara 37 år gammal. Men redan då var verksamheten rätt stor, och med fokus på utsatta och sjuka barn. Så är det även idag närt Erikshjälpen finns på 57 platser i landet.

– De pengar vi samlar in går till 50 procent till Erikshjälpen, som i första hand riktar sin verksamhet till sjuka barn. Både i Sverige och andra länder. Resten av det vi samlar in går till olika sociala projekt, inte minst till LP-stiftelsen här i Örebro län, som riktar sig till att hjälpa och stötta missbrukare och utsatta.

I dagsläget har Erikshjälpen i vårt län närmare 100 volontärer engagerade. Dessutom omkring 15 praktikanter från Arbetsförmedlingen i arbete i lokalerna i Bista. De fast anställda är fem till antalet.

– Men vi kan ta emot fler volontärer, de är välkomna, det behövs alltid folk som hjälper till här säger Pija Carlsson.

– De som kommer hit vittnar alla om att de får vara med om något riktigt meningsfullt på sin fritid. Att arbeta ideellt, för en god sak, är absolut berikande.

Just i dagarna så fyller Erikshjälpen i Örebro fem år. Det firas med överraskningar, extrapriser, jubileumsfika och annat i second hand-butiken.

Generalsekreterare för Erikshjälpen är Daniel Grahn.

– Vårt uppdrag är att alltid se världen utifrån barnens bästa. Vi är en barnrättsorganisation, säger han.