De rostar sitt eget kaffe

Textstorlek:

LANNA Mats Röstlund med hustrun Maritha och sonen Alexander som äger och driver Lanna Bokcafé och Glass satsar på eget kaffe. Snart anländer de nyskördade bönorna.

– I januari får vi vårt eget kaffe som ska heta Lannakaffe. Det här är min grej, säger Mats Röstlund som köpt in nästan en hel container med nyskördade kaffebönor från Brasilien.

Fartyget med kaffebönorna kommer till Göteborgs hamn nu i mitten av januari och sedan ska bönorna direkt till ett gårdsrosteri i Huskvarna, beläget vid foten av Vista kulle, berättar Rolf.

När kaffet är rostat kommer det att pytsas upp i halvkilospåsar och säljas som Lannakaffe. Dels i butiken, men ska också säljas av grossister, butikskedjor och privatpersoner. Cirka 70 % kommer att vara malet kaffe och de resterande 30 % bönor, som man får mala själv.

Har det varit en bra kaffeskörd ?

– Ja det har varit ett mycket bra kaffeår. Nästa gång beställer vi en hel container med 19 ton kaffebönor. I år tog vi 11 ton. När kaffet kommer ska vi spika upp en skylt på väggen, där det står att vi säljer kaffe, säger Mats.

En dröm som Mats och hela familjen har är att kaffet ska serveras vid Nobelfesten i december.

Lanna Bokcafe och Glass ligger mitt inne i byn Lanna. Det är Mats, Maritha och sonen Alexander som driver verksamheten och öppnade butiken i mars 2014. Det är en kombinerad verksamhet. Bokcafé, bokförsäljning, glass, choklad, kryddor och presenter, för att nämna något.

Maritha är utbildad möbeltapetserare. År 2006 sökte familjen ett större hus, där Maritha kunde ha sin verkstad. De hittade den gamla Konsumaffären i Lanna och slog till. Huset passade perfekt som både bostad och arbetsplats.

Under några år har Mats arbetat utomlands i olika omgångar. Senast var det i Japan. De funderade på att sälja huset. Men när Reine Lindholm, som hade bokhandeln på Korsgatan i Lanna flyttade, övertog Maritha och Alexander, Reines böcker som de nu säljer på kommission.

Verksamheten utökades sedan successivt. Besökarna kan numera dricka kaffe med hembakat bröd, äta pajer, soppa eller räkmackor. Det mesta av brödet är hembakat, dock inte matbrödet. Den mesta maten är också hemlagad. På menyn finns givetvis också glutenfria pajer och lasagne. Tanken är att utöka sortimentet med laktosfritt. Det finns en växande grupp som föredrar sådant.

– Vi gör allt från grunden och vi tänker utöka våra menyer och kommer också att söka serveringstillstånd.

Förutom böcker, en del av lokala författare, kan man handla olika delikatesser. Från en örtagård på Öland kommer bland annat havtornsprodukter och handgjorda chokladpraliner

– I somras hade vi många cafégäster. Vi har nu byggt till altanen här utanför, så att gästerna kan sitta ute och fika på sommaren när det är fint väder. Altanen är byggd så att det går att glasa in delar av den, om vi skulle vilja det i framtiden, säger Mats.

Nu under januari månad och kanske någon vecka in i februari är butiken stängd, men sedan öppnar den igen och då kommer det att vara full aktivitet. På torsdagarna är det nostalgiträffar som blivit särskilt populära bland de lite äldre. Familjen kallar dem sextioplussare,

– Då står det fullt med gamla Saabar och motorcyklar parkerade utanför den gamla affären. Även medlemmarna i Porscheklubben brukar dyka upp.

– Nostalgiträffarna, med alla gamla fordon, lockar även ut barnfamiljerna i byn, som vill kika och kanske komma in och fika också. Det blir lite av en samlingspunkt.

Vad kommer att hända mer i vår?

– Vår evenemangslista är lång. Vi kommer att ha stickcafé, bokcirklar, chokladprovning, vin- och whiskeyprovning, ostprovning och Raw food-kurser bland annat. Det blir även modevisning, det brukar samla mycket folk, berättar Maritha.

Lokala författare kommer och berättar om sina böcker. Bland annat kommer Erik Welamsson och berättar om boken ”Mitt andra liv”. Kasperteater för barnen ska det också bli.

I mars blir det återkommande bokrea. När det så blir badväder ska Mats flytta sin kiosk till Lanna badgruva där han säljer glass, dricka och korv under sommaren,

– Öppettiderna under våren är onsdag, torsdag och lördag, men under sommaren blir det utökat öppethållande, berättar Maritha.