Utflykt och glögg välkomnade asylsökande

Textstorlek:

TIVED Det var hög stämning i Tiveds skola när Tivedsbygdens folk välkomnade ett 40-tal asylsökande. Det var en integrationsinsats som gav mersmak.

Föreningar och andra aktörer i Tived behövde inte lång startsträcka för att sätta igång nåt som kan kallas ”integration Tived”. Intressemötet den 17 november i andan att ge kommunen en hjälpande hand i att skapa meningsfulla aktiviteter för de nyanlända mottogs positivt av de närvarande. Något som Länsposten rapporterat om redan då.

Knappt månaden efter skred folket i Tivedsbygden till verket och bjöd in till en bussutflykt med guidning i bygden, och ett samkväm på orten. Intresset bland de nyanlända var stort, och drygt 40 personer, flera av dem familjer med barn anmälde sig till utflykten måndagen efter luciadagen. Samtliga av dessa var asylsökande som bor på migrationsverkets förläggning i Laxå

Tivedsföreningarnas samordnare Martha Thernsjö och Anders Tivell tog på sig ansvaret som reseledare under rundturen i bygden.

– Vi åkte via Röfors ner till Tivedstorp och vidare till nationalparken för att sedan passera Ösjönäs och fortsätta upp genom Sanneruds by fram till gamla Tiveds skola, berättade Martha.

Samtidigt som bussturen pågick fanns andra föreningsaktiva i skolhuset och förberedde mottagandet av gästerna inför det stundande luciafikat. Välkomstdrinken bestod förstås tidsenligt av glögg med russin och mandel. Till kaffet dukades det upp med lussebullar, pepparkakor och andra hembakade småkakor.

När bussen anlände till skolbyggnaden var det en glad och upprymd skara asylsökanden som klev av.

– De har sjungit på bussen och var jätteglada, och tycker det var jättefint utmed sträckan, meddelade reseledarna Martha och Anders.

Mamma Samar Alramli med döttrarna Diana och Dania Daoud från Syrien smuttade njutfullt på glöggen:

– Fantastiskt. Väldigt gott, tyckte Samar om drycken som hon aldrig tidigare smakat på.

De tre hade då bott i Laxå endast i tio dagar, och ännu inte hunnit skapa sig en bild, eller uppfattning, om Laxå och dess omgivning.

– Men den här utflykten ger oss kunskaper om svenskarna och språket, naturen och kulturen, menade Samar.

– Under resan fascinerades vi av alla sjöar, och att vattnet var fruset på dem, inflikar Diana.

Två andra resenärer var Alan och Ahmad, och de båda gillade ”the big rocks”.

En upprymd glädje och tacksamhet infann sig. Med hjälp av mobiltelefonens möjligheter att spela musik så började några killar att sjunga sånger från hemlandet, som också följdes upp med dans.

– Musiken är universell och till för alla, konstaterade en av männen sanningsenligt.

Svenskgänget kontrade med att stämma upp i ”Hej tomtegubbar…” och ”Räven raskar över isen”. Musikern Lovisa Larsson tog fram fiolen och spelade bland annat ”Stilla natt”. Alltså lite av en världskonsert i lilla Tived.

Att tiden går fort när man har trevligt är något alla upplevt. Så kände även de asylsökande och ortsborna när det var dags för uppbrott efter ett par timmar.

Lisa Szanto från Tivedstorp gav en liten summering kring träffen:

– Landsbygden behöver mer liv, mer musik, och det är roligare när det blir mångkulturellt, menade hon.

Extra glad över Tivedens positivitet att ställa upp var Maud Pettersson, projektledare för flyktingguider i sydnärke:

– Jag ser det här som en jättebra modell att ta efter. Jag är glatt överraskad över den snabba responsen i Tiveden. Man ser vilka krafter det finns här, underströk hon.

Dessa krafter fick mersmak av ”den härligt inspirerande dagen”, som Martha Thernsjö uttryckte det. Det kommer så att säga bli mer av Tivedsinitiativ. Redan i början av januari planeras en ny busstur och då med nyanlända som går på SFI i Laxå. Språkcafé i skolhuset är också aktuellt när Tivedsfolket kraftsamlar för att ge nyanlända en meningsfull tillvaro i en tid av väntan.