Politisk strid kring barnbok

Centerpolitikerna Per-Åke Sörman och Seydou Bahngoura med rektorn på Tysslinge friskola, Daniel Seilitz. Foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

​TYSSLINGE/ÖREBRO. Centerpolitikerna Seydou Bahngoura och Per- Åke Sörman, från Örebro respektive Ervalla, har fått höra att de ägnar sig åt politisk indoktrinering. Detta sedan de beslutat att lämna över en barnbok till rektorerna för ett antal lågstadieskolor i Örebro kommun. Det paradoxala är att boken har getts ut av Jordbruksverket.

Boken om Urban och Ruralia vänder sig till barn på lågstadiet eller rentav förskolan. Den är lättläst. Det handlar om bonden Ruralia som gör en tårta som hon ska ta med sig till staden för att uppvakta sin vän Urban på födelsedagen. Boken handlar om sambandet mellan landsbygden och staden. Att det produceras livsmedel på landsbygden som man behöver i staden. Kompisen Urban väntar i staden, där han jobbar på hotell. Äggen han serverar kommer från Ruralias gård. Det hela får en dramatisk vändning när Ruralia tar bussen med tårtan, och bussen stoppas på grund av att det blåser träd över vägen.

Boken är utgiven av Jordbruksverket, alltså ett statligt verk, som inte har något med Centerpartiet att göra. Det är knappast heller vare sig bokens utgivare eller innehållet som retat upp bland annat Vänsterpartiet i Örebro kommun. Det hela gick så långt att det till och med diskuterades i bland annat på et möte i skolnämnden.

Per-Åke Sörman berättar:

– Jag och Seydou kom i kontakt med den här boken och tyckte den var bra. Vi ville visa på det viktiga sambanden mellan stad och land, att vi är beroende av både och.

– Vi beslutade att köpa in ett antal böcker och lämna över symboliskt till rektorerna på ett antal lågstadieskolor, för att belysa frågan och kanske få dem att använda boken i undervisningen. Som en förlängning av arbetet med kommunens landsbygdsprogram som just nu pågår.

Det som retat upp representanter från andra partier och fått dem att tala om indoktrinering och partipropaganda till barn var en händelse på en skola som Per-Åke och Seydou ångrar.

– Vi var väl lite naiva och obetänksamma. På en av skolorna blev vi, mer av en slump, insläppta och välkomnande in till en barngrupp och Per-Åke blev ombedd att läsa högt för barnen ur boken. Det var givetvis dumt. Men det kändes rätt då, säger Seydou Bahngoura.

Länsposten var med när de båda centerpartisterna överlämnade boken till rektorn på Tysslinge friskola, Daniel Seilitz. Dock under ordnade former, i lärarrummet.

– För mig är inte det här, eller boken, kontroversiellt. Tvärtom. Jag skulle mycket gärna se fler politiker som besöker oss. Vi får ytterst sällan besök av några andra än just Centerpartiet.

Vi skulle gärna se politiker här åtminstone en gång per mandatperiod, säger han och tar emot boken. Det kan hända att vi använder den i undervisningen, säger han. Det vore bra för barnen att träffa politiker också. Att lära sig vad ett kommunalråd, eller en oppositionspolitiker gör, är träning i demokrati, avslutar han.