Maten blir en länk till hemlandet

Textstorlek:

ÖREBRO Varje tisdag träffas en grupp kvinnor i Oxhagen och lagar mat tillsammans. Maten de lagar har anknytning till deras hemland. Spännande rätter sprider härliga dofter.

Träffpunkt Oxhagen i Örebro är en viktig plats för många människor med utländskt ursprung. Här träffas folk för att delta i friskvård, lära sig om lagar och bestämmelser, sy och handarbeta.

Varje tisdagsförmiddag sprids matdofterna sig i lokalen. I köket huserar då åtta kvinnor för att laga mat. De turas om att laga mat varje vecka.

Maten de sedan äter tillsammans är omtyckta rätter från de platser kvinnorna kommer från. Maten har rötter i Syrien, Irak, Turkiet, Libanon, Iran, Kurdistan, Palestina med fler länder. Kvinnorna kom till Sverige för mellan 20–40 år sedan.

– Vilken mat vi vill laga bestämmer vi från gång till gång. Sedan hjälps vi åt att laga maten och duka innan det är dags för dagens höjdpunkt Gemenskapen runt matbordet. säger Georgette Hardo.

Flera av Träffpunktens besökare kommer sedan för att delta i måltiden.

Georgette Hardo kom till Sverige för drygt 20 år sedan. Hon är gift och har två barn. Georgette berättar att kvinnorna började laga mat i början av september och man kommer att fortsätta åtminstone fram till jul.

Efter varje gång skriver de ner recepten som sedan kommer att tryckas upp till ett häfte så alla kan laga rätterna senare.

Camila Hoso är samordnare för verksamheten på träffpunkten.

– Träffpunkten har olika aktiviteter varje dag att delta i. Friskvård med träning är bra om man har ont , den är på måndagar. Tisdagar är matlagningsdag, onsdag kommer personal från biblioteket med lättlästa böcker. De läser ur svenska sagor, en ny bok för varje gång. Högläsningen är bra träning i svenska. På torsdagarna kommer personal från Hagakyrkan eller Längbro församling.

I ett av rummen finns symaskiner och en grupp kvinnor som syr och håller på med textila hantverk. I ett av de andra rummen sitter en grupp nyanlända kvinnor och lär sig svenska.

Ett orosmoln i verksamheten är att Träffpunkt Oxhagen ska flytta till andra lokaler. Datum då lokalerna ska vara tomma har växlat, så när det blir och var verksamheten ska flytta är ännu inte bestämt.