Länsposten fyller 65

Textstorlek:

LÄNET Vi säger grattis till oss själva. Länsposten föddes i november 1950 och är alltså numera pensionär.

Barnaåren går fort, ungdomsåren också. Och snart är man pensionär av bara farten. Det har nu gått 65 år sedan Länsposten föddes den 30 november 1950. Vi är alltså tillbaka till halvsekelskiftet och Koreakrigets dagar.

Dåvarande Bondeförbundet, senare Centerpartiet, behövde en röst i Örebro län, där högertidningar, liberala tidningar och socialdemokratiska tidningar styrde folks läsvanor. Följden blev att några entusiaster, med fötterna i myllan, i ordets rätta bemärkelse, drog igång projektet Länsposten. Vågat och välkommet. Namn att minnas här var Karl Björkänge, Allan Thulin och Holger Johnsson. Alla med rötter i Bondeförbundet. Var och en på sitt sätt en klippa att luta sig mot i en tidnings tillblivelse och tidiga liv.

Pengar var det ont om, entusiasm var det gott om. Folk i bygderna fick köpa andelar för en 50-lapp. En andel eller flera. Men för att bli andelsägare var man tvungen att vara med i någon av Bondeförbundets, senare Centerns, organisationer. Om inte, ja då kunde ju några politiska motståndare köpa upp andelar, gå på årsstämman, göra en kupp och ta över rodret.

Med detta fiffiga upplägg drogs allt igång och som redaktör, ensam, anställdes Hugo Selldén. Han fick jobbet i konkurrens med Allan Thybell, som också var påtänkt. Men Selldén fick redaktörskapet ifall tidningen skulle gå omkull. Selldén var då ogift, vilket inte Thybell var som hade familj. En konkurs skulle alltså inte slå lika hårt mot den som inte hade familj.

Hugo Selldén blev med åren något av en legendarisk redaktör, mycket respekterad även av de läsare som hade annan politisk uppfattning än den han framförde på ledarsidan.

Nu blev det dessbättre inte så att tidningen lades ned, utan istället växte. Den sköttes omsorgsfullt ekonomiskt genom att man inte levde över sina tillgångar. Samma princip som idag.

Länsposten kom att bli en självklar röst för landsbygden och har så varit i 65 år nu. Och är fortfarande. Dessutom ingår Länsposten numera i Sveagruppen, där flera tidningar med samma inriktning, kan dra nytta av varandra på olika sätt. Ensam är ju som bekant inte längre så stark i tidningsbranschen.

Nuvarande ägare är Bertil Pettersson och han har en stark ambition att Sveagruppen ska vara ett modernt, offensivt och framtidsinriktat tidningsföretag.

På en tuff tidningsmarknad fortsätter Länsposten med läsarvänlig lokaljournalistik. Det är full satsning framåt, med fokus på landsbygdens problem och glädjeämnen.