Kvinnlig skandal blir större nyhet

Textstorlek:

Offentliga personer lever utsatt, särskilt om de är politiker eller artister. Mediedrev och näthat tar lätt över i Sverige nuförtiden. Vissa personer verkar inte kunna göra något rätt. För några år sedan var Annie Lööf riktigt illa ute men tog sedan en rejäl revansch när det visade sig att hon var både kunnig och kvick och dessutom inte gav upp. Kommer Åsa Romson att kunna gå samma väg? Jag tycker lite synd om henne, hon kan snart inte öppna munnen utan att det framställs som grodor och övertramp, vilket naturligtvis inte är fallet.

Förre S-ledaren Håkan Juholt stod inte pall. Det verkar dock Stefan Löfven göra, även om han hamnar långt ner på listan när man mäter förtroende. Socialdemokraternas förhoppning om en trygg landsfader funkade inte riktigt. Men dom har fått en god uppstickare i inrikesminister Anders Ygeman. Lugn och trygg står han där och pratar om flyktingar och terrorism på ett språk som folk begriper. Han låter sig inte provoceras. Han är lite som en snällare Carl Bildt.

Många andra har fått avgå efter att det avslöjats skumma affärer. Men flera verkar ha någon slags förmåga att överleva. Vänsterledaren Gudrun Schyman har gjort sig skyldig till fler brott mot regler och moral än man kan räkna, ändå är hon för många en orättvisornas fiende. Carl Bildt har ifrågasatts och anklagats för att ha sysslat med skumma affärer, men är ändå en politiker som många har högt förtroende för.

På lokal nivå byts det också ut folk titt som tätt, men kanske oftare beroende på interna samarbetssvårigheter än på mediedrev. Kanske är det som en politiker från norra länsdelen uttryckte en gång: ”På lokal nivå handlar det om tre saker: personkemi, personkemi och personkemi”. I Kumla verkar man ha en fortlöpande skandal i Dan-Åke Moberg som påstås har den sämsta sociala kompetensen i södra länsdelen. I Ljusnarsberg har man ett kommunalråd, Ewa-Leena Johansson, som verkar vara högt respekterad och pragmatisk.

Är det skillnad på hur män och kvinnor behandlas i skandaler? Ja, det är det. Den mest framträdande skillnaden är att kvinnornas skandaler har större nyhetsvärde än männens. Det skrivs mer om dem (i genomsnitt 65 artiklar per skandal mot männens 35). Kvinnornas skandaler väcker mer upprörda känslor och medierna är mer kritiska. En kvinna bedöms mer för hur hon är privat än hur hon hanterar sin yrkesroll. Jag hittar inte på, detta har fastställts i en undersökning gjord av Tobias Bromander, den är lätt att hitta på nätet.

Strömavbrott i över ett dygn hade vi när Helga härjade som värst. Det kändes som tillbaka till barndomen när vi fick hämta bäckvatten till djuren och toan och laga mat på vedspisen. Tur att det inte var minusgrader, vi slapp flytta ner sovrummet till köket. Vi har nu funderingar på att bli survivalister, eller preppers som det också heter. En ganska spännande hobby som kan visa sig vara vägen till överlevnad. Vad det betyder…? Det får ni googla eller vänta till en annan krönika.

Titti Hansson