Färdiggnällt! Nu tar vi jul!

Textstorlek:

Knappt hann jag skicka in förra krönikan där jag nämnde Dan-Åke Moberg i Kumla så orsakade han mer uppståndelse. Ni kan se klippet på Youtube där han avbryter en ledamot och talar om för honom vad han får säga och inte på decemberfullmäktiges möte. Den förra uppståndelsen var från september då han å det grövsta förolämpar sin personal.

Det som blir problematiskt är att han passerar gränserna för hur en ordförande får bete sig. Han avbryter när han har lust, lyssnar inte klart och är otrevlig. Han låter knappast som den erfarna politiker han rimligtvis är. Han utbrister förtrytsamt: ”Så här kan vi väl inte ha’t! Vi måste väl för faan kunna….” och ser sig om som om det vore helt självklart att han har rätt. I klippet från september hade personalen naturligtvis rätt och han hade fel. Efter ajournering fick han godta det, men det hindrade honom inte från att fortsätta förolämpa dem.

Det tråkiga är ju att han sitter som ordförande och därför har stor makt att styra över sammanträdena. Annars kan man tycka att de flesta i Kumla kommunfullmäktige borde ha både den sociala och politiska kompetensen att hålla honom stången i en debatt. Det handlar mest om att inte låta sig tryckas ner av härskartekniken. Oavsett hur andra beter sig under mötet är det han i sin roll som ordförande som ska föregå med gott exempel och gjuta olja på vågor som skvalpar för högt. Det är bra att vara tillräckligt påläst, men man ska verkligen kunna ställa sig i talarstolen i fullmäktige utan att kunna allt och allting. Annars blir det ju bara en eller två, eller ingen alls, som kan föra debatt.

Svenska politiker i alla ära, men de amerikanska är mycket mer av allting. Om Dan-Åke Moberg uttrycker sig klumpigt är det bara en mild västanvind mot Donald Trump. Det allra värsta är att han – på riktigt! – skulle kunna bli Amerikas nästa president. Det skulle vara skrattretande om det inte vore så allvarligt, att en politiskt okunnig företagsledare som vinner sina poäng på att vara dum mot andra skulle kunna bli president i världens mäktigaste land. Dessutom har han en märklig toupé, men det tror jag är en gimmick. Han har fattat att man bättre kommer ihåg en person som sticker ut och verkar ha lyckats. På amerikanska medier finns det sidor som följer hans hår (!) och gissar varför och hur det kan se ut som det gör.

Nej, jag hoppas på att amerikanarna tar sitt förnuft tillfånga och inte röstar fram en pajas. Bernie Sanders från demokraterna verkar bra, förresten vore vilken demokrat som helst säkert bättre.

Moberg och Trump verkar ha sin motsats i Lena Baastad. Nu när hon ska avgå har flera vittnat om hur totalt prestigelös hon är och hur man kommer att sakna henne. Man kan på en sida på nätet (som INTE kommer från hennes parti) rösta på vem som ska bli Lena Baastads efterträdare, varför kan man undra. Val av kommunstyrelsens ordförande är den viktigaste posten i en kommun, inte någon Idolomröstning. Det är partiet själva som plockar fram lämpliga efterträdare och det är medlemmarna som röstar. Bland de som trycker på en knapp på datorn kan det inte vara många procent som känner personerna tillräckligt väl för att kunna avgöra vem som skulle vara bäst. Det är en pseudoomröstning som ger sken av att ha betydelse, men bara försvårar för kommunens medborgare att förstå kommunalpolitik och känna igen sina folkvalda.

Färdiggnällt! Nu tar vi jul!

Titti Hansson