Sverige är klart för fotbolls-EM i Frankrike nästa år

Textstorlek:

Tusen tack, Zlatan, för att du bjuder oss på en trevlig fotbollssommar i Frankrike nästa år. Hela landslaget ska ha en stor eloge för den kämpainsats som visades, men det var Zlatan som utgjorde skillnaden mellan de bägge länderna Sverige och Danmark, som drabbade samman på Idrottsparken i Köpenhamn.

1-0 för Danmark hade räckt för avancemang, men när blågult tidigt tog ledningen behövde danskarna göra två mål. En massiv press sattes igång i den andra halvleken och man undrade hur länge svenska försvaret skulle hålla. Många svenskar satt och längtade efter ett förlösande andra svenskt mål och blev bönhörda. Zlatan slog en makalös frispark som skruvade sig runt muren och in i mål otagbart för den danske målvakten Schmeichel. Ett frisparksmål i bästa Roberto Carlosstil.
Om inte Zlatans andra mål hade kommit till så hade Danmarks bägge mål fört dem till en helt oviss förlängning, där de rödvita förmodligen skulle haft mer trumf på hand. Nu blev det ju inte så,  i och med 0-2 på resultattavlan behövde Danmark göra fyra mål på en kvart. Men lag har kollapsat förr och man mindes ju Tysklands fyramålstapp mot Sverige för några år sedan.Nu spelar Sveriges snöpliga förlust mot Ryssland i september ingen roll längre. Inte heller debaclet mot Österrike några dagar senare. Det är historia och nu kan svenska landslaget blicka framåt, fortfarande med Zlatan i laget.

Vilket härligt sätt för Zlatan att eventuellt få avsluta sin karriär på. Att få visa upp sig inför fransmännen nästa år, som har tagit svensken till sitt hjärta.