Wadköping firar 50 år

Textstorlek:

ÖREBRO Det var mycket som kom till i Örebro lagom till 700-årsjubileet 1965. Vinterstadion, Medborgarhuset och inte minst Wadköping. 

Det är kulturreservatet som fått sitt namn efter Hjalmar Bergmans uppdiktade stad i romanen Markurells i Wadköping. På ett flertal sätt har 50-årsjubileet uppmärksammats under året. Bosse Fransson har gjort en film om byggnaderna i Wadköping och denna visade han i Teaterladan i somras. Den spelas även på andra ställen i höst.

Anita König har satt upp olika skådespel i Wadköping under sommaren speciellt till jubileet. Tillsammans med Ove Hoffner spelade hon en pjäs om Kronblom. Dessutom gav Anita enmansföreställningen Krumelurer i Hjalmar Bergmans värld, där hon gestaltade fru Markurell.

Nyligen har den årliga Sekelskiftesmarknaden varit och nu ser många fram mot julmarknaderna under advent. Länsposten besökte de historiska kvarteren med sina spännande butiker och ateljéer.

I Café Gamla Örebro är det fullt med folk redan en vardagsförmiddag. Personalen har blivit överraskad av ett gäng holländska utbytesstudenter som vill köpa lite elvakaffe. Ulrika Brunzell och Sara Markussen har fullt upp med att ta betalt och brygga kaffe.

Vet besökarna om att Wadköping firar 50 år?

– Inte turisterna, men örebroarna är oftast medvetna om det, svarar Ulrika, medan hon plockar fram fler kaffekoppar.

Ulrika är ett välbekant ansikte för många Wadköpingsbesökare eftersom hon arbetat här i tolv- tretton år. Tidigare var hon anställd av Marie Johansson, som drev kaféet och restaurangen. Även Marie är gammal i gården eftersom hon drivit olika rörelser i Wadköping under 14 år.

– Ett tag hade jag både kafé/restaurang, Lilla butiken och Handelsboden samtidigt. Men det blev en aning för mycket och nu har jag bara kvar butiken och handelsboden, upplyser hon.

Marie är utbildad bagare och konditor, och innehade Märtas kafé i fem år. Henning Kjellgrens bageri, som låg på Stortorget, och Konsumbageriet i Södermalm var andra arbetsplatser.

En tredje kvinna som har en gedigen erfarenhet i Wadköping kan ses i Historiska butiken, nämligen Anna-Lena Matiros. Tillsammans med maken Odjin har hon idkat handel ända sedan 90-talet. I drygt tio år har paret dessutom stått som arrangörer till Sekelskiftesmarknaden.

I butiken finns smycken, glas, smide, keramik, riddarleksaker och presentartiklar, de sistnämnda med en historisk koppling. Som till exempel nytillverkade lås i gammalt stuk. Dessa visar hon för några damer som kommit ända från Småland. De är dock inga vanliga turister utan ställer ut sin konst i Hantverkarboden, tillsammans med två andra väninnor.

På tal om turister så måste ju Länsposten få fatt i några sådana också. Men de första som reportern dyker på är ett högst ovanligt turistpar. Stephen och Dorothy Reid kommer nämligen från Nya Zeeland! De är i Örebro endast under några dagar för att hälsa på sin dotter som studerar vid universitetet. Så då är det bara att hastigt och lustigt plocka fram sin gamla skolengelska och samtidigt ta upp rollen som guide. Viss erfarenhet finns, som delaktig till Kungsstugans utställningar från 1994.

Det nyzeeländska paret är djupt imponerade över så gamla byggnader och berättar att de äldsta i hemlandet bara är drygt 150 år. De upplyser även att dottern Stephanie anlände till Örebro på nationaldagen, precis lagom för att få se kungaparet.

Därmed har man upplevt några ytterligheter i Wadköping. Från Ulrika, Marie och Anna-Lena som utgör själva kittet och ryggraden i kulturreservatet till gäster från andra sidan jordklotet.