Om sunt förnuft

Textstorlek:

Jag ville skriva en krönika om sunt förnuft. Jag gjorde som jag brukar. Satte mig ner, skrev några stödord som jag hade tänkt ut medan jag funderade på vad jag skulle skriva om, sedan googlade jag för att få mer inspiration. Och där tog det slut.

Jag hittade nämligen en text av Thomas Lundkvist, en före detta företagsledare som numera är författare och chefscoach. Han skrev ”Använder du sunt förnuft? Sluta med det!” och överbevisade mig sedan om att sunt förnuft ofta leder till riktiga kullerbyttor. Han menar att det sunda förnuftet KAN fungera – om vi använder det inom områden där vi har erfarenhet. Om vi inte har det så använder vi i alla fall den erfarenhet vi har även om den inte är relevant, och då fungerar det inte.

Ett räkneexempel: Tänk dig att du lägger ett rep runt jorden. Det ligger tätt intill marken. Vi säger att repet är 40000 km exakt. Om du lägger till 3 meter och sträcker repet runt jorden och sätter ändarna mot varandra, hur högt ovanför marken skulle det sväva?

De allra flesta gissar på någon millimeter eller centimeter. Men det rätta svaret är 48 centimeter. Helt emot allt sunt förnuft kan tyckas, men det är tydligen lätt att räkna ut. 3 delat med 2 gånger pi. Även när man är överbevisad är det svårt att tro på det.

Albert Einstein sa: Sunt förnuft är inget annat än en samling fördomar inlärda innan man fyllt arton”.

I alla fall: Egentligen ville jag skriva om sunt förnuft i politik. Till exempel:

Hur kan folk som vet hur farlig kärnkraften/utfiskningen av haven/användandet av gift i kläder/mat/leksaker är, fortsätta att tillverka eller förespråka det?

Hur kan politiker som säger att de är för solidaritet åka taxi/privatplan/handla/förhandla till sig fallskärmar för hundratusentals kronor av skattebetalarnas pengar?

Hur kan det komma sig att i ett land som har nästan den högsta levnadsstandarden i världen kan man få vänta ett år på att få plats på ett äldreboende?

Hur kan det komma sig att det bara verkar vara jag som tycker att det är åt helskotta att småbarn ska in på dagis innan de fyllt ett år och stanna längre tid än en normal arbetsdag?

Hur kan det komma sig att forskarna är tämligen överens om att klimatfrågan är relativt akut, vetenskapen säger också med övertygande bevis att jordens resurser skulle behöva fördubblas för att klara av det sätt som vi missbrukar dem på. Men politiker tvekar ännu.

Hur kan det vara så att om grannen skulle behöva hjälp är man hur beredd som helst att hjälpa till, men om man ser med egna ögon hur tusentals behöver hjälp på andra sidan jorden säger man att ”bilderna nog är fejkade” eller att man ”ska ta emot dom på Öresundsbron med en kulspruta”. Om ni har missat det sista så var det fullmäktigeledamoten Gunilla Schwartz i Åstorp som sa detta. Gissa vilket parti hon tillhör?

Men Misao Okawa, världens äldsta människa som dog 117 år gammal tidigare i år, hade inga andra knep än- det sunda förnuftet att bjuda på för den som ville bli riktigt gammal. Regelbundna vanor var sunt förnuft för henne. ”Ät gärna sushi, sov och slappna av så kommer du att leva länge” sa hon.

Det kanske är sunt förnuft att ställa sig tvivlande till påståenden som att sluta använda sunt förnuft.

Titti Hansson