Lösningsmedel

Textstorlek:

Vi svenskar har blivit mer och mer kontinentala i våra vanor under sommarens ljusa kvällar. Kyliga nordbor som under några sommarmånader tinar upp och sätter sig på uteserveringar och trattatorior. Vi passar på att läppja en kopp latté och njuta av en croissant eller något annat bakverk av sydeuropeisk härkomst. Men det är framförallt våra alkoholvanor som i grunden förändras under alla dessa ljumma sommarkvällar med en fleecefilt runt axlarna som gardering för vädrets nyckfullhet.

Folk, gamla som unga, fångar dagens sista solstrålar på uteserveringar och barer sittandes i några stolar på trottoarkanten. Det smuttas på ett glas rose eller en flaska vitt från Syd-Afrika, spelar ingen roll vilken dag i veckan det är, vardag som helgdag. Det har ingen betydelse och det är också oviktigt om folk har semester eller jobbar. Sista strålen sol skall fångas och gärna reflekteras i vinglaset så man får användning för sina solglasögon, ett måste för varje sommarpimplare. Det stora samtalsämnet vid dessa bord är naturligtvis det usla sommarvädret och vilken fantastisk semester man trots allt har eller har haft. Allt under förespegling att det är så mysigt, vilket blivit årets modeord. Mysigt, prova på det ordet, går nästan inte utan lite vin.

Vilken förändring, det var inte många år sedan svensken skämdes för att visa påsen sedan man varit och handlat på systemet. Påsen skulle gömmas i en annan påse eller i en väska. Alkohol var skuld alltsedan nykterhetsrörelsen drog fram genom det tidiga nittonhundratalets Sverige.

När sedan sommaren går mot sitt slut dröjer sig vanorna kvar när vi kliver in i våra ombonade hus. Bag-in-box kulturen finns på många köksbänkar och helt plötsligt utan att man vet ordet av är det dags att köpa en ny låda. Vill det sig riktigt illa sitter man fast i detta vardagsdrickande som är allt annat än nyttigt. Kanske man åker till norra Tyskland och packar bilen full för husbehovet och utan att märka har man köpt större bil och även den blir fullastad.

Alldeles för mycket av vår vardag och i vårt samhälle handlar om alkohol och effekterna av den samt pengarna man får för den. Skatteintäkterna på alkohol är enorma och många verksamheter i vår samtid skulle inte kunna finansieras utan dessa pengar.

Många arbetstillfällen finns också på grund av eller tack vare alkohol. Restauranger, bare och pubar såklart men även socialsekreterare, kvinnofridshärbärgen och poliser och andra som kämpar med alkoholens baksidor. Mängder av familjetragedier har sitt ursprung i alkoholen och inte sällan är det barnen och kvinnorna som blir utsatta för män med dåligt ölsinne.

Alkohol är ett lösningsmedel. Det löser upp familjer och äktenskap och får kärleken att komma i andra hand. Den löser upp lycka, trygghet och framtidstro. Den löser även visioner, hopp och ekonomiska tillgångar. Kort sagt den löse allt utom en sak. Alkoholen löser inte problem, tvärtom skapar den mer problem än man hade från början.