Laddar för SM i plöjning

Gunnar Bärlund träningplöjer med hästarna Opal och Ceasar. Han kommer att delta i SM. Foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

Bortåt 150 frivilliga förberder nu SM i plöjning i Skyllberg, som går av stapeln nästa helg, den 10-11 oktober. 

Det mesta rullar på enligt plan. 

Ett stort orosmoln ligger dock över arrangemanget, vädret. Det har gjort att marken där SM ska hållas är blöt och faktiskt inte tröskad i skrivande stund.

 

– Allt regnande har ställt till det. Vi hoppas det blir några fina dagar så vi kan tröska av där tävlingen ska hållas, säger Anders Lundbom, arrendator på Skyllbergs gård där SM ska hållas.

En av de saker som avgjorde att SM kom att hamna i Skyllberg var det stora lokala engagemanget.

Lerbäcks –Snavlunda hembygdsföreningar, Skyllebergs skytteförening, Lerbäck – Snavlunda LRF-avdelning och Skyllbergs idrottsförening är också med på ett hörn, liksom Skyllbergs bruk. Intresset för att hjälpa till att locka folk till byggden är stort, alla ställer upp.

– Man kan väl säga att SM-dagarna kommer att innehålla fyra grundelement, berättar Erik-Johan Hjelm, SM general.

Första elementet är tävlingarna, tegplöjning, växelplog, veteran och hästplöjning. Det är JUF, jordbrukarungdomen som håller i tävlingarna.

Det är 63 plöjare anmälda. Flest i veteranklassen, 29 ekipage. Hästplöjarna är 13. Endast fyra ställer upp i växelplogsklassen och sju i teg-klassen.

– Sedan tävlar fem skollag från olika lantbruksskolor. De är två på varje ekipage. Veteranplöjarna har två klasser, bogserad och buren plog. Traktorerna måste vara minst 60 år gamla, berättar Anders Lundbom

Andra elementet är den landsbygdsmässa som kommer att hållas i anknytning till tävlingstegarna.

– Mer än 40 utställare, allt från maskinfirmor till lokala hantverkare.

Tredje elementet är en stor utställning med veterantraktorer och veteranbilar. Lerbäcks hembygdsförening med Lennart Nordqvist i spetsen har dragit ihop en stor mångd maskiner, traktorer och fordon.

Man ska bland annat gräva ett dike med en gammal lingrävare. Köra med självbindare, en spånhyvel och en gammal stenkross.

Transporter över det relativt utspridda tävlingsområdet kommer också att ske med veterantraktorer.

– Det är mer än en kilometer mellan aktiviteterna på tävlingsområdet. Vi har till och med ordnat en handikappanpassad transportvagn. Alla ska kunna komma ut och titta på plöjnings -SM, säger Lennart Nordqvist.

Fjärde elementet är olika familje- och barnaktivteter.

– Det kommer att finnas både fyrfota och tvåbenta djur att klappa på. Vid en damm kommer man att visa apporterande hundar. En motorsågskonstnär kommer att skapa en älg med sin motorsåg som sedan lottas ut.

Maten är ett kapitel för sig.

– Planen först var att anlita catering men efter hand insåg vi att vi själva skulle kunna ordna maten, berättar Ingela Oxelgren från Lerbäcks hembygdsförening.

Det kommer att finnas hamburgare, kokt korv och grillad korv, kaffe och mackor för besökare. Allt ska serveras i speciella tält.

– Man ska kunna äta inne om det blir uselt väder. Vi kommer bland annat att använda en militär kokvagn.

– Funktionärer och tävlande ska dessutom ha lagad mat. Den ska tillagas i Lerbäcks församlingshem och köras ut i värmeskåp vi lånat av kommunen.

Dessutom kommer all mat som serveras vara gjord av Svenska råvaror.

– Vi köper allt från Ica Torghallen i Askersund. Även Ica i Åsbro hjälper till. De ska baka 3 000 frallor och 3 000 bullar.

Något som kan vara värt att nämna är att Esperudsvägen, förbi Skyllbergs gård kommer att vara avstängd under tävlingshelgen.