Janina vill ha en genbank med de gamla lantraserna

Textstorlek:

ÖSTANSJÖ Håller en del av våra husdjur som fanns förr på att försvinna? Janina Antonsén är rädd för det. Hemma i trädgården i Östansjö finns både Gotlandskaniner och vaktlar. Kaninerna ingår i genbanken, men vaktlarna är ett prov som Janina vill utöka.

– Jag tycker det är viktigt att bevara de gamla lantraserna, vi vet inte vad vi kommer att behöva i framtiden. Då är det viktigt att det finns djur som är tåliga, kan bo ute och ger god mat, säger Janina Antonsén.

Vaktlar i en trädgård, tänker ni kanske. Jodå det går alldeles utmärkt. Det finns de som har vaktlar i lägenheten för att få äggen som är mycket goda, säger Janina när vi träffas i hemmet i utkanten av Östansjö. Här bor Janina med mannen Staffan Henningsson, de båda barnen Havanna fem år och Evelina tre månader.

Till huset som familjen flyttade in i i våras, finns en stor trädgård med äppelträd, bärbuskar som hallon, björnbär och havtorn med mera.. När de bodde i Kumla hade Janina får och ankor och har därför en vallhund.

Eftersom flyttlasset gick mitt i vintern så sålde de både fåren och ankorna, men skaffade istället vaktlar, vilket inte är så vanligt.

Vaktlarna är av rasen Japansk Jumbovaktel, som är den näst största Det är hönsfåglar som lever vilt, men kan också vara i bur som Janina har. dem Just nu är de inne i en ruggningsperiod som sker två gånger om året, vilket betyder att de inte värper några ägg för tillfället.

– Att vi valde vaktlar, beror på att de inte behöver så mycket plats, de är lättskötta, men flaxar omkring om de blir rädda och kan då lätt bryta nacken. Som nykläckta är ungarna väldigt känsliga. De kan lätt drunkna, till och med i det lilla vatten som ryms i ett flasklock från en läskedrycksflaska.

– Ungarna väger bara crika 10 gram när de föds. Just nu har vi ägg på kläckning, berättar Janina.

Vakteläggen är små och väger cirka 15 gram jämfört med hönsägget som väger omkring 55 gram. Äggen kan kokas, stekas, poucheras, användas i matlagning, men det går åt många ägg till en sockerkaka. Lite snabbräknat får Janina fram att det skulle behövas mellan 20-30 ägg. Hon har vid något tillfälle haft vaktelägg i pannkakor.

Vakteläggen kokas i cirka två minuter, är nyttiga och har mer äggula än hönsägget procentuellt.

En delikatess är köttet som är mört och kan stekas, än har det inte varit aktuellt med någon slakt av vaktlar. Ägg säljer Janina i mån av tillgång, hon säljer också vaktlar och kaniner av rasen Gotlandskanin som är en Genbanksras.

I några av burarna i trädgården finns Gotlandskaniner som är en gammal hushållsras och Genbanksanslutna vilket betyder att det finns vissa regler vid aveln. Kaninerna finns i olika färg och väger mellan tre till fyra kilo. De lever ute året om och gräver gropar där de föder sina ungar.

– Jag vill att djuren ska leva ett naturligt liv, de ska få gräva och boa som de vill, säger Janina Antonsén som vill utöka djurantalet och med fler raser. Ankor kommer det säkert att bli och kanske höns i framtiden.

Vad är bra med Gotlandskaninerna?

– De är nyttodjur, trevliga, sällskapliga, både skinn och kött kan tas tillvara.

På gång nu på gården Laggaretorp är att bygga om växthuset till djuren. Ett problem är att en hök finns i närheten, men också skator har ett gott öga till de nykläckta vaktlarna, men de är väl skyddade med nät, sly och burar att gömma sig i.

En önskan som Janina har, är att fler skulle börja med vaktlar och Gotlandskaniner för att ett utbyte ska kunna ske. Vad gäller intresset för vaktelägg, så är det stor efterfrågan. Det känns väldigt exotiskt att kunna bjuda på vakelägg i soppor och annan mat.

Ibland finns Janina Antonsén med på någon marknad då hon säljer vaktelägg när det finns.

Inger Persson