Drömmen om arbetsfrihet

Textstorlek:

År 2005 lyckades miljöpartiet få Göran Persson att införa friåret. De friårslediga kunde med lön upp till ett år syssla med vad de ville. LO var hela tiden emot det och den borgerliga regeringen avskaffade det så fort det var möjligt, det vill säga den 1:a januari 2007. Miljöpartiet föreslog 2013 att friåret skulle återinföras. Nu sitter Miljöpartiet i regeringen tillsammans med socialdemokraterna. Om friåret har det inte hörts ett knyst.

Kritiken mot friåret var hård. Staten skulle inte subventionera ledighet och dessutom var det inget, som alla främst låginkomsttagare kunde utnyttja. Friårslönen var nämligen 85 % av a-kassan. Men det att vara ledig med lön är uppenbarligen en djupt rotad idé hos miljöpartister. Fyra av partiets riksdagsledamöter skrev nyligen en debattartikel i Svenska Dagbladet om medborgarlön. De för ett resonemang som är häpnadsväckande. Försörjning skall frikopplas från lönearbete. Medborgarlön vill de fyra ha, pengar utan villkor i handen till alla.

Med medborgarlön eller basinkomst skulle fler få råd att säga nej till underbetalda eller hälso – och miljöskadliga jobb. I stället skulle de få möjlighet att bland annat ägna sig åt kultur, föreningsliv eller leva miljövänligt. De fyra fortsätter med rent vulgärmarxistiska resonemang. Basinkomst skulle innebära ekonomiskt oberoende för alla, inte bara för dem som ärvt eller vunnit pengar på börsen.

De här fyra lever inte i vår värld. Att ha en inkomst av sitt arbete är ju en trygghet och ett oberoende. Det är, som tur är, inte bara börs eller lotterivinnare som har det. Basinkomst skriver de skulle innebära en förflyttning av makt från de mäktiga till de vanmäktiga. I stort sett alla människor i vårt land tillhör alltså de vanmäktiga. Sådana här vansinnigheter har inte ens hörts från Jonas Sjöstedt i Vänsterpartiet.

Så är det finansieringen. Det löser sig. Genom en hög koldioxidskatt får man intäkter, som skall betalas ut till alla nationens invånare. Det här går på tvärs med Löfvens löfte om Europas lägsta arbetslöshet. De fyra har heller inte upptäckt att det råder brist på arbetskraft överallt i vårt samhälle. Nej vi skall dela på jobben genom att sänka arbetstiden. Det är stor brist på bostäder på många platser. Hur löser man det om människor övergår till basinkomst i stället för att arbeta eller när byggnadsarbetarna skall dela på jobben. Det råder som bekant stor brist på byggnadsarbetare. Även om alla få rätt till basinkomst, behöver de någonstans att bo. Tänkte inte på det, som det heter.

Det är ju inte bara byggnadsarbetare det gäller. Alla har väl hört talas om att sjukvårdsavdelningar, måste stänga för att det är brist på personal. Sjukvårdsköer avskaffas förvisso inte med att de som jobbar där skall slippa arbeta eller dela på jobben. Vi har inte så hög arbetslöshet, som det låter i media. Studerande som söker jobb på sommaren eller jobbar deltid, som de kan klara samtidigt som de studerar, räknas i statistiken. I debatten om invandringen hävdas det att vi behöver fler människor som arbetar. Det argumentet har miljöpartisterna då aldrig hört.

Gerhard Olsson