Bridge håller hjärnan i trim

Rolf Selander med en riktig bridgeblandning. I vänstra handen har han silvermedaljen från SM i år för veteraner. I andra handen 13 spelkort, som varje spelare har i bridge. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

LÄNET Det finns runt 1 000 tävlande bridgespelare i vårt län. En av dem är Rolf Selander, 70. Nyligen tog han hem SM-silver för veteraner i parspel med Hälleforsaren Bertil G. Johnson.

– Bridge håller hjärnan i gång, bygger broar mellan människor och ger spänning. Det är lätt att bli biten.

 

Inte utan stolthet visar Rolf Selander sin medalj som han fick på Bridgefestivalen i Örebro i slutet av juli. Han är tveklöst en av länets bättre bridgespelare, även om hans profil är låg och inte framhåller sig själv

– I den öppna klassen, svenska eliten, har jag sedan tidigare ett silver och ett brons. Bridge är ju tävling och det är klart att man vill vinna.

52 par gjorde upp i veteranfinalen, 60 år och äldre. Regerande veteran-distriktsmästaren fick nu stå på podiet tillsammans med Bertil G. Johnson när nationalsången spelades.

– En trivsam känsla. Men inga vinstpengar. En blomsterkvast var allt. Men jag var glad över den. Bridge spelar man för att det är roligt, inga pengar finns med.

Så är det. Alkohol är för övrigt totalförbjudet i samband med spel. Rökningen försvann redan på 80-talet.

Örebro är förresten något landets bridgecentrum. Och då tänker vi inte bara på Bridgefestivalen med 8 000 startspel och rekordmånga 460 par för enskild tävling.

Här finns även Svenska Bridgeförbundets kansli med fyra-fem personer och generalsekreteraren Johan Grönkvist.

Runt 300 000 svenskar kan spela bridge. Av dessa är 27 500 anslutna i klubbar och av dessa klubbar finns tio i vårt län med tillsammans runt 1000 medlemmar.

Klubben Örebridgen är störst men inte minst i Linde, Nora och Askersund finns det aktiva föreningar.

Men varför spelar man bridge? Och har man, som Rolf Selander, nytta av att ha jobbat med statistik på SCB?

Så här svarar han på frågan:

– Visst har jag nytta av matematiken, med tänket och grundkunskaperna. Men bridge är även ett sannolikhetsspel som kräver tålamod.

– Varför jag började spela? I mitt fall började jag som ung i Södermanlands-Närkes nation i Uppsala under studieåren. Där anordnade men bridgekurser.

– Bridge håller igång hjärnan. Det ger även en social gemenskap. Lite som ”Bridge over trouble water”, man får lugna ner sig i spelet och bygga broar med andra.

– Efter spelet fortsätter det sociala där vi analyser vad som hänt.

– Sedan är spelet i sig intressant med spänningsmoment som kräver skärpa. Ja, det finns mycket att lyfta fram som är positivt…

Ändå är bridge ett spel mot klockan. Normalt spelar man 24 givar på en kväll och en giv får ta runt sju minuter.

Sölar man blir det i första hand tillsägelse, varning, därefter poängavdrag.

– Inget annat kortspel är intressantare. Bridge är överlägset andra spel.

Man kan enkelt uttryckt säga att spelet går ut på att lista ut hur korten är fördelade, varje spelare har 13 kort. Sedan följer budgivning med mera, där det gäller att tänka smart.

Endera spelar man lagspel, eller också spelar man parspel.

När Rolf Selander kör en lördagstävling, eller rättare sagt tre lördagar i rad, så handlar det om att hålla skallen i trim från halv tio på förmiddagen till åtta på kvällen. 72 givar gånger sju minuter kräver sin man eller kvinna.

Då talar vi om lagtävling. I partävling handlar det om 40-50 givar.

Men bridgesporten har samma problem som andra organisationer – det är svårt att få in de unga.

– Tyvärr så stiger medelåldern hela tiden. Jag ser det, som sekreterare i Örebro läns bridgeförbund.

– Många har hört att när man går i pension, då kan bridge vara något bra. Absolut att det är så. Men vi vill gärna få in yngre spelare också. Slagsidan mot äldre är lite för stor.

I nuläget behöver Rolf Selander just inte träna något inför matcherna. Han lever, som han säger, på sin rutin.

– Den är absolut en framgångsfaktor. Du blir dessutom trött av att tänka för mycket under spelets gång. Och så är det ju den där tidsgränsen…

Han spelar runt en gång per vecka, plus större tävlingar då och då.

– Man blir verkligen biten. Det är så himla roligt. Det handlar om strategiskt tänkande och det kan rent av bli för mycket när man som nybörjare blir biten.

– De är svårt att sätt fingret på vad som utgör den där absoluta lockelsen. Spänningen kanske? Att ständigt tvingas ta många beslut på kort tid?

Vi frågar om Rolf Selander har någon annan hobby?

– Golf. Passar utmärkt att kombinera med bridge.