Allt ljus på mig, Ebba

Textstorlek:

I det senaste riksdagsvalet fick vi ett resultat som ledde till en helt ny situation.

Inget av blocken kunde regera av egen kraft. Dock var de rödgröna större än alliansen. Så fick vi närmast i panik, under juldagarna, decemberöverenskommelsen (DÖ). Den skulle garantera att en regering, som inte hade majoritet i riksdagen skulle kunna få igenom sin budget.

Den som starkast arbetade för DÖ var kristdemokraternas dåvarande ledare, Göran Hägglund. Så kom KD:s riksting och nu var Ebba Busch Thor partiledare. Hon stod inte för den uppgörelse, som hennes företrädare medverkat till. Nej tvärtom, hon uppmanade ombuden att rösta som de ville. Det kan låta demokratiskt, men nu är det så att har en partistyrelse lagt ett förslag till en stämma, så skall ordföranden stå för det. Nu fanns det en stark känslomässig opinion inom partiet mot DÖ. Bland annat anklagades Löfven för att ha svikit DÖ genom att ta bort KD:s vårdnadsbidrag ur sin budget. Ett mycket märkligt resonemang.

Om fyra partier ingår en överenskommelse och ett plötsligt hoppar av, då existerar den inte längre, så de tre andra borgerliga partierna konstaterade just det. Ebba Busch lyckades, men det var bara början.

Under den gångna veckans budgetdebatt i riksdagen mellan partiledarna, kunde Ebba Busch inte delta, eftersom hon inte sitter i riksdagen. Att hon inte fick vara med ville hon inte acceptera. Så därför infann hon sig i riksdagen och mitt under debatten, där hennes partikamrat följde upp alliansens linje, gav hon en intervju och hävdade att allianspartierna i stället för att lägga sina egna budgetar, skulle lägga en gemensam budget nästa år.

Ebba Busch beter sig mycket manipulativt. Kvällen innan budgetdebatten hade de fyra allianspartierna ett långt möte. Då nämnde hon inget om vad hon skulle göra nästa dag. Bara det är häpnadsväckande. Alliansen har fungerat mycket väl. Ledarna har trivts tillsammans och ingen oenighet har kunnat rapporteras. Så var det faktiskt inte under de tidigare borgerliga regeringarna.

Så varför gjorde Ebba Busch sin kupp? Är förklaringen kanske så enkel att hon måste vara i ljuset och att hon gör allt för att vara där? En annan förklaring kan vara att hon till varje pris försöker stärka kristdemokraternas svaga väljarstöd? Det ligger stadigt under fyra procent i opinionsundersökningarna. Frågan är också när KD senast klarade sig in i riksdagen av egen kraft. Partiet har fått stödröster främst från moderater. Nu är frågan om partiet kan lita på stödröster i all framtid. Moderaterna gick kraftigt tillbaka i valet och har åtminstone en del problem att hantera i sitt parti. I kommande val kan partiet behöva alla de röster de kan få.

Frågan är vad Ebba Buschs solistagerande kan betyda för alliansens trovärdighet och sammanhållning? När Anna Kinberg Batra kommenterade Buschs utspel, sade hon mycket kort: Det får stå för henne. Så har ingen av alliansens partiledare behövt uttrycka sig under mer än tio år av samverkan.

Om alliansen skall ha en framtid måste de tre andra alliansföreträdarna lyckas med att få Ebba Busch att acceptera att hon måste sluta med sina soloutspel.

Gerhard Olsson