Allhelgonahandeln blomstrar

Två omtyckta gravdekorationer visar Maria Eriksson upp. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

ÖREBRO Nu väntar blomsterhandlarnas stora högtid. Många vill hedra sina bortgångna med dekorationer och ljus på gravarna. Men traditionella granris- eller mosskransar byts allt oftare mot en mer personlig stil.

– Vad gäller gravdekorationer idag finns det så mycket annat att välja mellan, inte bara kransar. Sortimentet är bredare med lite mer speciella och personliga dekorationer, säger Maria Eriksson på en av Örebros blomsterbutiker.

– Tidigare var det mer fastslaget, det skulle vara en krans,   Barkbitarna med dekorationer på blev i fjol en storsäljare och vi har märkt att det håller i sig även i år, berättar hon.

– Gravljus och gravlyktor, säljer vi också och det finns så snygga och lite annorlunda lyktor att välja på, menar hon.

För några år sedan var det en nedgång vad gäller gravdekorerandet. Men det verkar att ha vänt, enligt Maria Eriksson, som drivit blomsteraffären sedan 1985. Då tog hon över efter sin pappa.

Gullvivan Blomsterhandel är förmodligen Örebros äldsta.

Den startades nämligen redan 1948 av Marias farmor.

Marias pappa ärvde  den, och så småningom  blev det alltså Marias tur.

Hon är nu tredje generationen i samma familj som driver butiken.

I Blomsteraffären finns inte bara snittblommor, utan även krukväxter, och kunden kan beställa både buketter till födelsedagar, brudbuketter och begravningsblommor.

Vad gäller begravningar är Maria Eriksson en av 22 blomsterhandlare i landet som blivit utvald och fått funktionen som begravningsombud åt begravningsbyrån Funera. Det är en helt internetbaserad begravningsbyrå.

Deras affäridé bygger på att man själv planerar hela hela begravningen på internet, via telefon eller i blomsterhandlar som är ombud.

Hur fick du uppdraget och vad innebär det?

– Jag blev tillfrågad om jag ville vara mellanhand till det internetbaserade beställningsverktyget. Sedan fick jag utbildning här i butiken. Jag har ännu inte haft någon hel begravning, det här är så nytt, men vi har många beställningar på begravningsblommor.

Tanken med att planera begravning via internet är att det ska bli lättare att planera och bygga upp, som man vill ha ha den.

Det finns standardbitar som ingår och måste vara med.

De anhöriga kan förutom via hemsida och telefon gå till den utvalda blomsterhandlaren i sin stad för ett personligt möte och planera hela begravningen.