Tomas värnar Södercity

– Det här skulle kunna vara en gågata, säger Tomas Dahlberg, som har stora visioner för Södercity. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

ÖREBRO Med sitt konsultföretag Creative Communities har Tomas Dahlberg fått ett specialuppdrag av Örebro kommun och City Örebro. Projektet heter ”Vårt nya Söder” och i början av nästa år ska studien ligga klar.

Hur ska södercity se ut i framtiden och hur vill Örebros invånare ha det? Tomas har sammanställt ett tiotal frågor som han ställer till örebroare på stan.

Det kan vara allt från om det finns några särskilda minnen från stadsdelen till om man tycker att Södercity har någon själ.

Hur vill folket att Södercity ska se ut?

– De flesta vill ha en mer levande stadsdel, med mer öppna ytor.

Detta stämmer också bra med hur Tomas själv vill ha det. I sitt konsultföretag jobbar han med stadsplanering och att utveckla samhällen. Det finns en stor potential för Söder.

– Man skulle kunna öppna upp för ett större samarbete mellan människor, företag, konstnärer och andra intressenter.

Förresten är konsten sparsamt representerad i stadsdelen.

Vi kan bara komma på mosaiktavlan, muralmålningen och glaskuben, bredvid Terazza. Tomas nämner exemplet med den rosa gatan, delen av Engelbrektsgatan, mellan Köpmangatan och Kungsgatan.

Örebroarna har gott och väl klarat sig utan biltrafik under dessa månader.

– Det finns studier som visar att gågator ökar omsättningen i butikerna. Folk stannar till på ett annat sätt om det är bilfritt.

Ett förslag skulle kunna vara att låta Drottninggatan mellan Änggatan och Rudbecksgatan bli en, om inte rosa men väl, gågata.

– De bägge torgen Olof Palmes torg och Krämartorget skulle bli en sammanhängande och attraktiv enhet.

Den redan befintliga Krämartrappen, som inte annars är särskilt flitigt använd, skulle kunna utgöra en stor scen med utsikt över de stora ytorna.

– Ja, det finns mycket att göra för att få en levande stadsdel och då krävs att Stadsbiblioteket finns kvar. Det har nämligen från politiskt håll funnits tankar om att flytta biblioteket till tomten vid konserthuset, alltså intill dess förra plats till 1981.

I oktober invigs den nya skateparken vid Drottningparken på Söder och Tomas är nyfiken på hur det kan påverka stadsdelen.

– Det är tänkt att där ska finnas en servering och förhoppningsvis kan det locka dit ungdom från hela Mellansverige.

För övriga åldersgrupper har Tomas planer på utställningar och kafésamtal. Igår anordnades det första samtalet, som var på anrika Terazza.

– Nästa gång kanske det blir på någon pub eller någon annanstans.

Eller kanske på restaurang Shanghai där vi sitter för tillfället. Förresten, en av stadens äldsta restauranger och bland de första med utomhusservering.