Bygget av riksväg 51 startar 2017

Efter många år verkar äntligen en ny riksväg 51 bli av. Foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

​Det ser nu äntligen ut som det faktiskt blir en ny riksväg 51, mellan rondellen i Kvarntorp och Svennevad, förbi Pålsboda. Det ska bli en så kallad mötesfri väg, med mitträcke.
– Vi räknar med byggstart våren, sommaren 2017. Pengar finns avsatta och markfrågorna är redan avklarade.

Riksväg 51 är en smal, krokig och tungt trafikerad väg. Man har diskuterat och planerat inför en ny väg många gånger. Projekten har dock alltid skjutits på framtiden. Första gången man i offentliga sammanhang började diskutera vägen var i slutet av 1950-talet. Man har flera gånger stakat ut sträckning. Men så har annat kommit emellan.

En gång prioriterades exempelvis ombyggnaden av riksväg 49, från Askersund, till Olshammar, ett bygge som håller på att slutföras just nu. Man såg att 49:an var så pass olycksdrabbad att man ville bygga om den först.

– Jag skulle säga att jag är 99 procent säker på att vägen blir av nu. Pengar är avsatta i budgeten och vi har den juridiska rätten att börja ta marken som behövs i anspråk, säger Jonas Danielsson, projektledare på Trafikverket.

Jonas menar att han inte riktigt ser vad som skulle kunna stoppa vägen.

– Visst, om det sker något oväntat politiskt, men jag tror inte det nu.

– Vi håller just nu på att ta fram ett underlag för upphandling. Det tar ungefär ett halvår. Sedan tar själva upphandlingsförfarandet ytterligare ett halvår. Enligt vår tidplan börjar bygget våren, sommaren 2017.

Vägen ska börja vid rondellen i Kvarntorp och ansluta till den befintliga riksvägen strax norr om Svennevad. Det blir alltså ingen förbifart genom Svennevad i första skedet. Från Svennevad och söderut, förbi länsgränsen, ska inte vägen byggas om.

Vägen kommer att gå söder om Pålsboda och korsa järnvägen nära den kraftstation som ligger söder om orten.

Överklaganden och liknande är redan avklarat.

– Det har gått ovanligt smidigt. Det har varit en trevlig resa, med välfyllda möten. Folk verkar angelägna att få den här vägen.