600-750 = 1-4

Fotboll och paraplyer syntes på Lyckevallen i Ervalla i lördags. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

ERVALLA Matematik i rubrik? Nej, det har med jubileum och fotboll att göra. För det är inte bara Örebro som firar jubileum i år, det gör även Ervalla, även om den socknen beräknas vara 150 år yngre.
I Ervalla finns också en livlig sportklubb, som dessutom passar på att fylla 80. 

Då var det väl läge för en jubileumsmatch i fotboll tyckte bland andra Per-Åke Sörman, eldsjäl i Ervallabygden.

– Jag och Magnus Erhagen började spåna redan i november och när jag ringde ÖSK:s Magnus Sköldmark och ville utmana deras veteraner så tände han direkt på idén, berättade Per-Åke.

Ervallasonen Magnus Erhagen fungerade som lagkapten åt hemmalaget, trots att han sedan en tid är bosatt i Båstad.

– Det är fantastiskt att han ställer upp och åker 100 mil för att besöka oss, bara över helgen, menade Per-Åke.

Men det är detta som präglar hela Ervallatraken, där alla verka vilja ställa upp för sin hembygd och dra åt samma håll. Trots ett intensivt regnande hade ändå bortemot 200 personer mött upp till jubileumsmatchen på Lyckevallen mellan de bägge sportklubbarnas veteraner.

En Ervallaveteran stod vid sidan av plan och tittade på, nämligen Jan-Olov Lind.

– Jag spelade fotboll i Ervalla på 1960- och 70-talen, vid sidan av mitt schackspelande, upplyste han.

För det är så han är mest känd, som schackspelare och schack-instruktör.

– Genom årens lopp har jag tränat ungefär 1 000 schackung-domar från Ervalla,

Det är fantastiskt och flera av hans adepter fanns dessutom på plats, både som publik och spelare.

Om syskonen Anttonen även spelade schack är obekant, men förmodligen var det fotboll för hela slanten. En av dem kunde ses i hemmalaget, Niklas Anttonen, bror till före detta ÖSK:aren Patrik, och även svåger till en annan ex-ÖSK:are, John Alvbåge. Jubileumsmatchens Ervallamålvakt hette Sebastian Bäckström och var absolut bäst i hemmalaget. Det blev nämligen en svettig eftermiddag, både för honom och utespelarna.

Gästerna visade ingen pardon för jubileumsbarnet och mönstrade ett på pappret starkt lag. Förutom lagkapten Sköldmark fanns flera spelare med allsvenska meriter, som nuvarande tränarna Anders Karlsson och Axel Kjäll. Dessutom Per Gawelin, Einar Brekkan och Marino Rahmberg.

De bägge sistnämnda inledde målskyttet och redan efter tio minuter stod det 0 – 2 på rapporttavlan, och man väntade på ett ras. Men duktige Sebastian Bäckström i hemmamålet såg skickligt till att hålla liv i tillställningen. När Marino gjorde 0 – 3 i den andra halvleken var saken klar och han mäktade även med ett hattrick.

I matchens sista skälvande sekunder fick så Ervalla SK sitt efterlängtade tröstmål och den givna frågan till ÖSK:keepern Anders Karlsson efter drabbningen blev förstås:

Hur kändes det att släppa in ett så snöpligt mål alldeles i slutet?

– Inget vidare, men jag tycker nog att domaren hade kunnat blåsa strax innan, sade han med glimten i ögat och slängde en blick till dagens huvuddomare, Sandra Almqvist, som stod bredvid.

Namnet låter välbekant, det är samma Sandra som är projekt-ledare för Örebro 750 år, vars logotyp även fanns på ÖSK-spelarnas tröjor. Hm, kanske kunde man ana en viss typ av favori-sering här…

– Dagens linjedomare skötte sig utmärkt, tyckte Sandra.

De spelar annars fotboll i Ervallas ungdomslag, men är inte lika vana vid domarsysslan som Sand-ra.

– Jag har dömt på allvar i över två år nu, på damsidan i division 1 och på herrsidan i division 5.

Sammanfattningsvis bjöds det på en trevlig tillställning med fem mål, trots svåra väderleksmässiga förutsättningar.