Skomakarsemester

Textstorlek:

”Det skall lukta karl”. Det ingår i vårt normativa tänkande att karlar skall lukta och kvinnor skall ”dofta”.  Redan de gamla egyptierna hade idéer om hur kvinnor och män skulle vara. Alla avbildningar visar att kvinnor är mjölkvita och männen är bruna. Redan då skulle kvinnor hålla sig inomhus och undvika solens strålar. Vitt var fint, ett tecken på att de inte behövde arbeta. Det här gällde naturligtvis endast de rika och välbeställda egyptiska kvinnorna. Gissar att kvinnor på andra positioner i samhällets olika lager hade betydligt mer exponering för solens strålar.

Just nu är det högsäsong för dofter. Försommaren är ett fullkomligt inferno av väldoft som vi antingen njuter av eller fullkomligt hatar. Det senare om man är allergiker så klart. Syren, liljekonvalj, jasmin, hägg, blommande grässorter, kaprifol och pion.

Det sägs att man skall ta skomakarsemester, för den tiden är som finast. Skomakaren tog alltid förr i tiden semester mellan häggens blomning och syrenens blomning. Tro det den som vill. Mer troligt är att då var den period ungarna sparkade av sig skorna och det fanns inget jobb med att laga skor längre. Onekligen sammanföll den tiden med att vårens alla dofter attackerade oss och gjorde vardagen ljuvlig efter en vinter instängd i unkna fuktiga hus med dragiga fönster och otäta spisar.

Att det skall lukta karl har väl lite att göra som ett bevis på att det utfördes kroppsarbetet vilket var normen och kanske är så fortfarande.  Kvinnor skall lukta gott och behaga mannen och likt en blomma som lockar bin i naturens eviga kretslopp. Ett normativt tänkande som allt mer luckras upp i dagens samhälle.

Varje hem har dessutom sin särpräglade doft. Den har nog en hel del att göra med vilka olika rengöringsmedel och tvättmedel som används. Det svåraste är att veta vad det egna hemmet har för särpräglad lukt. Lukter som vi exponeras för ofta vänjer vi oss med och blir näst intill immuna mot. Det är svårt att sätta på sig en egen luktetikett.

Ord i den här kategorin är värdeladdade. Känn på orden; doft, lukt, odör och stank. Tror att ni precis som jag rangordnar orden på det här sättet och där blir doftupplevelsen mer och mer obehaglig desto mer som orden i slutet av uppräkningen används. Om de används fel uppstår lustiga förväxlingar och märkliga missförstånd.

Hemma här i huset har jag haft svårt att identifiera källan till en doft/lukt som jag känt när jag kommit hem om dagarna. Efter många funderingar och mycket letande tror jag den fanns i skafferiet. Det blev till att rengöra, både med dammsugare och medel för att försöka utrota källan. Det verkar som om jag lyckades eller annars är det sommarens alla dofter som tagit över och helt blockerar mina känsliga näsborrar.