Konsten att känna lycka

Textstorlek:

Den amerikanske artisten Pharrell Williams gjorde 2013 en låt som heter Happy och var en landsplåga hela 2014. Den toppade listor i hela världen och skapade ett eget fenomen, nämligen folk från hela världen som gjorde egna videor där de dansar till låten. De lägger ut den på nätet och skriver ”Pharrell Williams – Happy – We are from Sverige/Sudan/Sydafrika etc”. Jag såg en intervju med Pharrell hos Oprah Winfrey där han helt tappade talförmågan, så rörd blev han när han såg det. Över 1 500 videor har lagts ut av folk överallt ifrån. Naturligtvis arresterades folk i Iran och Albanien för det.
Vi fick för oss att låten skulle vara något för oss i mitt nya band Fruntimmerz (som hörs av namnet är vi ett gäng medelålders fruntimmer som har jäkligt roligt tillsammans). Det var så jag började fundera på begreppet lycka och ramlade på boken ”The World Book of Happiness”.
Den är skriven av holländaren Leo Bormans, men egentligen mest av 100 experter från 50 olika länder som har sammanfattat sin kunskap om lycka med maximalt 1 000 ord vardera. Tyvärr verkar den inte finnas än på svenska.
Det visar sig att man kan träna upp sin förmåga att känna lycka, det är ungefär som att träna upp en muskel. Om man fokuserar på att känna tacksamhet och ha kul så blir livet lyckligare. Det finns några saker man bör tänka lite extra på.
1. Kontroll över sin tid. Usch, vilket utslitet uttryck. Men det menas tydligen att man ska bortse från andras regler och omgivningens krav och på så sätt öka sin frihet med sin tid.
2. Prioritera nära vänskap. Folk utan vänner är inte lyckliga. Om du hjälper andra blir du själv lyckligare, med all rätt.
3. Tyvärr – för oss latmaskar – konstateras återigen att fysisk aktivitet är viktig på flera sätt. Sitter man hemma och svullar på sig tycker man inte om sig själv. Men att vara behagligt trött efter en promenad gör att man sover bättre och är stolt över sig själv.
4. Sen kommer den punkten jag tyckte mest om. Ägna mer tid åt aktiviteter där du kan uppnå ”flow”. Vad är då flow? Jo, något som intresserar dig så pass mycket att du känner dig uppslukad. Ofta är det en utmaning som kräver skicklighet. Jag passade på att fråga mina familjemed­lemmar om när de har flow. 20-åringen svarade att det var när han spelar League of Legends, han påstår nämligen att han är bättre än 98 procent av världens befolkning på det, och det låter ju verkligen skickligt. Sambon har flow när han tränar, vilket han gör minst varannan dag.
Till sist lite statistik från Lyckotoppen. Sverige ligger på åttonde plats i världen i lyckoligan. De europeiska länder som ligger före oss är Danmark och Österrike. Sedan, hör och häpna, ligger fem länder från Mellan- och Sydamerika före oss: Panama, Costa Rica, Brasilien, Uruguay och El Salvador. Dessa länder har många fattiga och hög brottsstatistik, men en kultur där det hör till normalitet att vara livsbejakande, glad och utåtriktad. Var är de minst lyckliga tror ni? Just det, Afghanistan och Syrien.
När är du lycklig? frågade jag sambon. Han tittade ut genom fönstret och sade: ”En vacker vårkväll.” Efter en liten stund sade han: ”Eller en fin vinterdag.” Sedan fyllde han på: ”Eller en varm sommardag”. Så avslutade han med: ”Eller en regnig höstkväll när man får sitta inne.”
Så lev nu lyckliga i alla era dagar!

 

Titti Hansson