Hon vågade säga vad alla tycker

Textstorlek:

 

Krönikedags igen och ännu ett tillfälle att sticka ut hakan. Denna gång angående något som jag förstås, i likhet med det mesta jag skrivit, vet alldeles för lite om för att egentligen våga ha en åsikt. Men när vet man tillräckligt mycket och vem bestämmer det? Ska man tänka på det viset blir det bara krönikor skriva av experter, och de blir säkert inte alltid roliga att läsa.

Margot Wallström alltså.  Jag måste säga att jag får respekt för politiker som vågar gå ut med en stark ideologi. Sällan har väl någon fått så mycket skäll för att hon vågade säga det som egentligen alla tycker. Finns det de som inte tycker som hon så borde de skämmas.

I Saudiarabien får en bloggare som skriver något som inte passar den diktatoriska kungafamiljen tusen piskrapp. Kvinnoförtrycket är bland det värsta i världen. Undra hur många av dem som hojtade på Internationella Kvinnodagen som även hojtade att Wallström gjorde fel när hon sade ifrån?

Visst – det finns massor av argument som håller även från den ”andra sidan”. Hon kanske var onödigt brysk. Hon orsakar förmodligen problem för många företag och en del kanske mister jobben, det är såklart mycket tråkigt. Men om det är så att den svenska ekonomin är beroende av länder som Saudiarabien, så tycker jag att man ska göra sig oberoende av dem fortare än en gris blinkar.

Titti Hansson

Jag var med på 1970- och 80-talen, då vi kämpade för frihet och demokrati i Sydafrika och Namibia. Vi var ute och delade flygblad, satte varnande klisterlappar vid sydafrikanska varor i affären och samlade pengar till flyktingläger. Jag vill inte påstå att allt var bättre förr, verkligen inte, men dåvarande statsminister, regering och riksdag var överens om att Sydafrika skulle bojkottas. Varför är kampen för lika rättigheter mellan svarta och vita viktigare än kampen för att kvinnor ska slippa könsstympas, kunna utbilda sig till det de vill och få köra bil?

Från Wikipedia: Det är i princip helt otillåtet för en kvinna att på egen hand träffa en man utanför släkten, och kan bestraffas enligt lag. Kvinnornas rörelsefrihet är kraftigt inskränkt då de endast får resa i sällskap med en manlig släkting. Det är förbjudet för kvinnor att köra bil. Detta system har liknats vid det system som tillämpades i Sydafrika under apartheid-perioden.

Vän av ordning tycker då att den logiska följden av att inte handla med Saudiarabien blir att ingen politiker kan åka till Kina eller att man inte kan handla med något odemokratiskt land alls. Men då fastnar vi ju i  ”Man-kan-aldrig”-fällan. Man kan aldrig låta bli att köpa danskt griskött, får då måste man samtidigt bojkotta thailändsk kyckling. Man kan aldrig låta bli att köpa vindruvor för att de är giftiga, för då måste man också låta bli att köpa bananer som inte är ekologiska. Man kan aldrig av miljöskäl välja att cykla till jobbet och sedan flyga på semester. Ja, ni fattar… Man kan aldrig göra någonting, och allt det blir man alldeles utmattad av att hålla reda på.

Nej, jag säger: Bättre att protestera en gång än ingen gång alls.