Margareta Strömstedt: journalist och författare

En författare med många sidor

Margareta Strömstedt njuter av hösten i ÖrebroMargareta Strömstedt njuter av hösten i Örebro. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

Margareta Strömstedt är journalist och för­fattare. Hon har nu under hösten kommit ut med en bok där hon berättar om möten med kända personer, men också om minnen från barndomen och vuxenlivet. Vi har träffat henne.

Det är en solig och vacker höstdag. Till ett samtalsrum på Elite Stora Hotellet i Örebro kommer Margareta Strömstedt. Hon har bott på hotellet över natten.

– Jag har bott under takåsarna på fjärde våningen och sovit gott, säger Margareta.

Margareta var en av de fyra författarna på Bokens dag. Det är inte första gången som Margareta besöker Örebro. Hon och maken Bo var med på Bokmässan när den hölls på slottet för några år sedan, och de brukade ibland ta in på hotell för att bo och ha det bra.

Margareta Strömstedt är född och uppvuxen i Småland och bodde de första åren en mil norr om Ljungby, men flyttade sedan till några olika platser mellan Värna­mo, Ljungby och Växjö.

Hon växte upp i en familj där fadern var missionspastor och mamman led av en psykisk åkomma. Från början var de fyra barn i familjen, men en bror tog livet av sig endast 26 år gammal. Nu har Margareta en äldre bror kvar och en syster som är sju år yngre.

Drömmen när Margareta var barn var att bli rik och berömd. Det har väl slagit in bra, för visst är Margareta berömd. Hur det är med rikedomen får vara hennes hemlighet.

Efter avslutad skolgång i Alve­sta och Växjö flyttade Margareta till Lund och tog folkskollärarexamen 1952 och blev fil mag 1956. Långt senare, år 2007, utnämndes Margareta även till filosofie hedersdoktor vid Växjö universitet.

År 1969 erhöll hon Gulliverpriset. Margareta har också fått ta emot Astrid Lindgren-priset 1986, Sveriges Radios novellpris 2007 och flera andra utmärkelser.

 

Läs hela artikeln i papperstidningen

Gå till Prenumerera