Traditioner i fullt bruk

Gunnar Persson driver och äger kvarnen i GlanshammarTill vänster: Gunnar Persson driver och äger kvarnen i Glanshammar. Till höger: Mikaela Johansson har inga bekymmer med tunga säckar. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Det finns då sannerligen inte många kvarnar kvar på den närkingska landsbygden. Men av få som finns ligger en i Glanshammar.

I kvarnen arbetar Gunnar Persson med både glädje och slit för att framställa mjöl av högsta kvalitet från närodlad spannmål.

En gång i tiden fanns det kvarnar i nästan varje by. De var livsviktiga för överlevnaden. Så är det inte i dag. Det småskaliga har fått ge vika för det storskaliga. Men det finns undantag. Donald ­Neanders kvarn i Ekeby har överlevt länge. Några till finns. Och så har vi Gunnar Persson och hans röda tre­våningskvarn i Glanshammar. Här talar vi om en rask 84-åring, och då menar vi inte mjölnaren, utan kvarnen. Så gammal är nämligen den charmiga och mjöl­indammade byggnaden, snett över vägen från det tidigare mejeriet och som sedan blev musteri.

Man kan säga att ekologiske spannmålsbonden Gunnar Persson var på jakt efter en kvarn. Och det fanns inte många att välja på. Men så hittade han den här i Glanshammar där den förre ägaren ville sälja. Året var 2007, i oktober.

Nu bor Gunnar Persson i Råberga, i trakten av Täby, och det ligger inte precis i Glanshammar.

– Tre mil, det går fort. Vad gör man inte för att ha en egen kvarn, småskrattar mjölnaren på ett trivsamt sätt.

 

Läs hela artikeln i papperstidningen

Gå till Prenumerera