Nymålad klockstapel doftar tjära

Renovering av klockstapelDet är inte bara sig själv som Joakim Brunje ska hålla reda på. Det är tjärburkar och annat. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

Tjärdoften sprider sig över Almby kyrkogård. Nu i sommar har klockstapeln tjärats och killar orädda för höjder har klättrat på stegar och utfört arbetet.

Svart och mäktig är Almby kyrkas klockstapel som byggdes 1697 och har två klockor. Lillklockan är en av Närkes äldsta och från tidigt 1200-tal.

Frihetshjälten Engelbrekt mördades på en holme i Hjälmaren, utanför Göksholms slott, år 1436. När hans stoft bars förbi Almby kyrka, för att begravas i S:t Nicolai kyrka i Örebro, hade den lilla klockan funnits i 200 år och ringde ut sorgebudet. Samma klocka ringer fortfarande ut över Almbybygden.

Det är viktigt att hålla klockstapeln i bra skick. Viss restaurering behöver göras. Spån behöver bytas ut och målas med tjära.

Nu i sommar har klockstapeln tjärats, men också restaurerats lite. På några ställen var spånet så dåligt att det behövde bytas ut.

Klockstapeln är klädd med furuspån och om man tittar riktigt noga så är det olika utseende på spånet högst uppe på tornet. En rad har rundade spån medan nästa rad har uddar.

 

Läs hela artikeln i papperstidningen

Gå till Prenumerera