Högklassigt om Lisselängen

Pernilla SundinFörfattarinnan Pernilla Sundin med sin nya bok Blå Bergens Sång. Foto: Ingvar Hultman
Textstorlek:

Författarinnan Pernilla Sundins nyutgivna bok speglar mycket i gången tid och är på över 500 sidor. Såväl gamla fotografier som hennes egna är av hög klass och mycket passande till bokens olika avsnitt.

Från början siktade Pernilla på en sångkarriär, men hon drabbades av halsproblem. Hon reste till New Mexico och träffade indianer. Där lärde hon sig att värde­sätta de äldres kunskap, vilket blev början till en helt ny livsväg.

Lisselängen – djupt in i Kilsbergen – har författarinnan fångat med en sång grundad av berättelser från förr. Gamla bilder från förr i tiden och nutida, härliga skid- och vinterbilder speglar gården Lisselängen och dess förändring i tiden.

Hyttebacken, vid vägs ände, beskriver hon som ”En oas av stillhet och tradition”. ”Pojkarna i Hyttebacken” fångas i ord och bild mycket påtagligt.

Från området finns ett avsnitt om bergens magi där kloka gummor och gubbar botade allehanda sjukdomar för drygt 100 år sedan. Kolarelivet beskrivs i fyra stora avsnitt i boken. Pernilla Sundin är detaljrik och pedagogisk i både ord och bild om kolningens ut­förande.

Pernilla Sundin hyllas vid Lockhyttans mila, som får namnet Pernilla. Hon inviger den med en egen hyllningsvisa. Vildmarkskonsten med motorsåg, skapad av Gunnar Backlund, är mycket passande som illustrationer till avsnitten om kolning.

Beskrivningen av spelman Glys, särlingen som vandrade i Kilsbergen och spelade sina låtar, passar som hand i handsken i ett av flera beskrivande avsnitt om människoöden. Dalkarlsberg, Bocksboda, Blankhults skola, Vallristningar är andra intressanta avsnitt som även de speglar det mesta om livet förr i tiden.

Författarinnan, fotografen och sångerskan Pernilla Sundin har efter tre års arbete lyckats få fram en intressant bok med ovanliga och ofta nya fakta från förr i tiden och fram till nutid. Det är ett praktverk om några gårdar och byar i Kilsbergen. Och läsvärdet höjs betydligt genom många passande bilder, plus en cd med låtar.

 

Ingvar Hultman