De köpte hus och fick piporgel på köpet

Sjustämmig kyrkorgelnBarbro Gustafson spelar på en sjustämmig kyrkorgeln som hon och maken Lennart har i ett av sina arbetsrum. Piporgeln är uppbyggd på plats och följde med huset när de köpte det. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Vad sägs om en riktig kyrkorgel, eller piporgel för att vara exakt, i hemmet. Det är precis vad Barbro och Lennart Gustafson har. Den följde med när OP-musikerna Ulf och Anne-Maj Samuelsson sålde huset till Gustafsons.
Annorlunda? Absolut. Ovanlig? Absolut. Häftig inredningsdetalj? Absolut. Snygg? Varför inte.

Det är inte många som har en kyrk­orgel i sitt hem, men det har alltså Barbro och Lennart Gustafson, boendes på norr i Örebro.

– Jag vet inte hur många som har en piporgel hemma, men det kan väl inte vara så värst många, säger Lennart Gustafson och skrattar.

–   Vi lever med den här pip­orgeln i ett av våra arbetsrum och tycker att den passar in alldeles utmärkt i interiören. En bra kompis.

Så här lyder historien om orgeln som följde med huset när Barbro och Lennart Gustafson köpte det för mindre än tre år sedan.

De kom då från Köping, där de bott i 26 år och letade hus i Örebro dit de var på väg. Då fick de se mäklarannonsen på ett hus som verkade passa.

–   Vi gick in på nätet och tittade på interiörbilderna, men inte på någon bild fanns orgeln med.

Det visade sig vara makarna Ulf och Anne-Maj Samuelsson som ägde huset. Båda då engagerade musiker i OP-kyrkan, men nu på väg att flytta till Stockholm.

–   Och eftersom de skulle flytta in i en lägenhet centralt, så fanns det helt enkelt inte plats för någon piporgel. Vad gör man då? Jo, säljer huset med orgel till.

Så blev det. Och uppe på andra våningen står nu orgeln kvar med sina sju stämmor. Och det har Gustafsons absolut inget emot.

– Samuelssons frågade oss om vi var intresserade av orgeln. Vi svarade som vi tyckte, att det inte gjorde något, den fick gärna stå kvar.

 

Läs hela artikeln i papperstidningen

Gå till Teckna prenumeration