Körsång för Kronblom

KronblomAlbumsjubileum. Det 75:e julalbumet med Kronblom kom nu till jul. Gunnar Persson har ritat. Foto: Rolf Johansson
Textstorlek:

Det började i Torsåker i Gästrikland. Men numera ritas den populära seriefiguren Kronblom i Örebro.

Lagom till det 75:e jul­albumet hyllades Kronblom med sång av skolbarn – men det var för att han hade fyllt 85. Hängde ni med där? Kronblom har alltså fyllt 85 år, men det har kommit ut 75 julalbum med Kronblom.

– Det beror på att det under de första åren bara kom ett vartannat år, säger Gunnar Persson, seriens tecknare, tillika denna tidnings korsordskonstruktör tillsammans med sonen Jonas.

Det var fest i Parkhallen för några dagar sedan då Gunnar Persson ställde ut några av sina tavlor samtidigt som han signerade Kronbloms nya julalbum. Lagom till signeringen kom en barnkör från Adolfsbergsskolan och sjöng ”Ja må han leva” och ett par andra sånger till Kronbloms ära.

– Tackar så väldigt mycket, sade en lätt rörd Gunnar Persson och handtackade hela kören samtidigt som barnen fick en liten korthälsning från den populära seriefiguren.

– Vi blir ju alla äldre, sa Gunnar Persson, som nästa gång fyller 80.

Det var hans pappa Elov som började rita 1927.

– Jag tycker nog att jag har lite roligare serier än min pappa. När han började rita så var Kronblom en speciell figur, men nu har han på något sätt växt ihop med svenska folket.